THE WITCH IN THE WINDOW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Lågmälda och stämningsfulla spökerier, USA 2018
Regi: Andy Mitton
I rollerna: Alex Draper, Charlie Tacker, Arija Bareikis, Carol Stanzione, Greg Naughton
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: TRE

We Go on hette en hyfsad spökfilm som kom häromåret. Den var egentligen inget specielllt, men lite intressant, vilket gjorde att den höjde sig en aning över resten av all lågbudgetskräck som översvämmar marknaden.

Hemsökt på vischan

Nu är en av männen bakom We Go on, Andy Mitton, tillbaka med en ny spökfilm, och på en del sätt är resultatet bättre den här gången. Alex Draper spelar Simon, som köpt en gammal nedgången kåk på vischan i Vermont. Tanken är att han ska rusta upp huset och sälja det dyrt, det är åtminstone vad Simon påstår. Tillsammans med sin tolvårige son Finn (Charlie Tacker) flyttar han in i kåken och börjar renovera och ha sig – och självklart dröjer det inte länge innan det visar sig att huset är hemsökt. För flera decennier sedan hade en kvinna, Lydia, dött där, när hon satt i sin fåtölj och tittade ut genom fönstret. Och jodå, visst dyker Lydia upp där i fåtöljen, stirrande ut genom fönstret.

Bra foto och melodisk musik

The Witch in the Window är en lågmäld och finstämd film. Antalet medverkande är litet, och skådespeleri och dialog är kanske lite teatralisk, men å andra sidan är filmfotot överraskande bra; det är riktigt fint och stämningsfullt. Dessutom är filmmusiken melodisk, vilket är rätt ovanligt i dagens skräckfilmer, filmen har ett ordentligt musikaliskt ledmotiv.

Kusligt med förutsägbar upplösning

Jag tyckte faktiskt att filmen till en början var kuslig på riktigt, under dess första halva kände jag nackhåren resa sig vid ett par tillfällen. Men det håller inte hela vägen. Det här är en kort film, bara en timme och 17 minuter, men den är trots detta alldeles för lång – handlingen utvecklar sig till en förutsägbar historia och den sista halvtimmen känns rätt överflödig. Den här berättelsen hade gjort sig bättre i det korta formatet; som ett avsnitt av THE TWILIGHT ZONE eller något liknande.

Reaktionära galningar

Vad som är otäckare än filmen, är några “recensioner” på IMDb. Ett par minuter in i filmen fälls en Trump-kritisk replik, och detta har fått reaktionära galningar på IMDb att skrika “crazy leftists” och liknande, och hata filmen. “Vi vill inte ha politik nerkörd i halsen när vi ser på film!” skriker de. Det är ganska obehaglig läsning.

Skriven 2019-07-11

print

Våra samarbetspartners