THE DEAD ZONE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Makalöst bra Stephen Kingfilmatisering, USA 1983
Regi: David Cronenberg
I rollerna: Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt, Herbert Lom, Martin Sheen,
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: FEM

För ett par månader sedan bidrog jag med några dollar till en crowdfundingkampanj för en ny Stephen King-film. Det handlar om en låg-lågbudgetproduktion som bygger på en novell av King. Om filmen kommer att bli bra är svårt att säga, det har jag ingen uppfattning om, jag bidrag med pengar enbart för att få med mitt namn i eftertexterna till en Stephen King-film. King betydde mycket för mig när jag var tonåring.

Kanske David Cronenbergs bästa

Dåliga Stephen Kingfilmatiseringar finns det relativt gott om. Men det finns ju även en handfull som är bra, och ett fåtal om är riktigt bra. Den allra bästa King-filmatiseringen är utan tvekan The Dead Zone. Det här är även en av regissören David Cronenbergs bästa filmer, kanske hans bästa.

Borgar för något riktigt otäckt

Romanen Död zon har jag faktiskt inga minnen av, kanske beroende på att filmatiseringen är så pass stark. Första gången jag såg filmen var när den visade på TV några år efter biopremiären 1983 – varför jag inte såg den på bio vet jag inte. Den visades när jag befann mig i Lindvallen på en skidresa med familjen. The Dead Zone började mitt i natten och hallåan inledde att påpeka att namnen King och Cronenberg borgar för något riktigt, riktigt otäckt.

Förmåga att se in i framtiden

Och jo, The Dead Zone är fortfarande en vansinnigt spännande film. Men – vad som gör den otäckare idag än när den kom, är att den lyckades förutspå framtiden. Christopher Walken spelar läraren John Smith, som hamnar i koma efter en bilolycka. När han fem år senare vaknar upp, konstaterar han att hans fästmö Sarah (Brooke Adams) lämnat honom för en annan – och att han begåvats med förmågan att att se in i framtiden. När han rör vid en annan människa, ser John dennes framtid.

En farlig man och den maktlystne Trump

Sarah jobbar nu åt en makthungrig politiker; Greg Stillson (Martin Sheen), som siktar på att bli president. När John Smith träffar den egotrippade Stillson ser han i en vision att världen kommer att gå under. Stillson är en farlig man som måste stoppas innan han blir vald till president …

… Och här sitter vi nu 36 år senare med den egotrippade och maktlystne Donald Trump som president i USA. För övrigt är Stephen King en fanatisk Trumpmotståndare, vilket fått ett stort antal tidigare fans att vända honom ryggen. Fast man kan ju undra varför de reaktionära läsarna läste King innan Trump – King har ju alltid stått någonstans till vänster på den amerikanska skalan.

Svårt inte bli fullkomligt uppslukad

Hur som helst: The Dead Zone är en makalöst bra film, fylld med utmärkta karaktärsskådespelare – här återfinns även Herbert Lom, Tom Skerritt, Anthony Zerbe, och många andra. Det här är en typ av rysare för vuxna vi sällan ser idag. Det är svårt att inte bli fullkomligt uppslukad av den här filmen.

Skriven 2019-07-07

print

Våra samarbetspartners