ELDFÖDD (Firestarter)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Eldfängd, men slätstruken Stephen Kingfilmatisering, USA 1984
Regi: Mark L. Lester
I rollerna: Drew Barrymore, David Keith, George C. Scott, Freddie Jones, Martin Sheen
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TVÅ

I min recension av The Dead Zone skrev jag att det finns relativt gott om dåliga Stephen Kingfilmatiseringar. Eldfödd från 1984 är inte den sämsta av dem, men den tillhör definitivt de sämre.

Glömd bara efter några veckor

Jag såg nog inte den här fimen förrän i början av 1990-talet, då jag hyrde den på video. Eller om jag möjligtvis spelade in den från TV. Jag har inte sett om den sedan dess, och jag mindes i princip ingenting när jag såg om den för ett par veckor sedan, alldeles innan jag reste iväg på semester. Jag förstår varför jag inte kom ihåg något från första gången jag såg filmen – eftersom jag redan börjat glömma den igen, trots att det bara är några veckor sedan jag såg om den.

Mystisk organisation jagar

Eldfödd är nämligen en väldigt slätstruken film. David Keith spelar Andy McGee, som låtit sig utsättas för drogexperiment för att tjäna lite pengar. Tillsammans med Heather Locklear får han dottern Charlie (Drew Barrymore), som på grund av experimentet besitter övernaturliga krafter – hon kan sätta fyr på saker med tankekraft.

Heather Locklears rollfigur dödas så snabbt att man knappt hinner registrera hennes existens, och den mystiska organisationen bakom experimentet jagar Andy och Charlie kors och tvärs över Amerika, eftersom de vill använda sig av Charlies superkraft. George C Scott spelar en ond mördare i organisationens tjänst, han låtsas vara snäll och blir Charlies kompis. Martin Sheen spelar … Tja, det har jag glömt, hans roll är försumbar. Louise Fletcher har nästan inga repliker alls i sin lilla roll.

Musik likt avslappningsövningar till valsång

Folk brinner upp och Drew Barrymore skriker mycket, hon har en irriterande, gäll barnröst.
För filmmusiken står Tangerine Dream. En del människor blir alldeles till sig i trasorna när Tangerine Dream nämns. Jag förstår inte varför. Tangerine Dream är astråkiga, musiken till Eldfödd är rövtrist, och det låter mest som avslappningsövningar till valsång. Eller något ditåt.

Regissören en opålitlig lurendrejare

Mark L Lester må ha regisserat en av världens bästa filmer – Commando – men hans storhetstid i Hollywood blev kort. Den inskränkte sig till Eldfödd och Commando, därefter arbetade han till större delen med direkt på videofilmer. En bekant till mig gjorde en film för Lesters produktionsbolag, och tydligen är Lester en opålitlig lurendrejare. Som synes medverkar många fina namn i Eldfödd, men regi och manus, ja, hela produktionen, är märkligt platt. Detta är en oengagerande film.

År 2002 kom en senkommen uppföljare, Firestarter: Rekindled. Jag tror att jag sett den, men är inte säker.

Skriven 2019-07-07

print

Våra samarbetspartners