UTMARK – norsk originalserie beställd av HBO Europe

Klicka på bilden, för att se hela bilden

HBO Europe utökar utgivningen av nordiska originalproduktioner och ger nu grönt ljus för norska Utmark, en originalserie i åtta avsnitt skapad av Kim Fupz Aakeson (En ganska snäll man, En iskall jävel) och i regi av Dagur Kári (En värdig vänskap, Dark Horse, The Good Heart).

Utmark är ett udda komedidrama utspelat i en liten norsk stad, aningen norr om ingenstans. Paradox’ Finn Gjerdrum och Stein Kvae producerar serien, som är en HBO Europe originalproduktion.

Ett får ligger lemlästat. En hund springer lös. En hustru lämnar sin man. Så börjar en kedja av hämnd som rör upp hela bygden. En korrupt polis, en alkoholiserad herde, en naturälskande spritsmugglare, en Gudshatande pastor, en sörjande hallick…alla känner alla i detta isolerade hörn av norra Norden. En dag kommer en optimistisk ny skollärare till staden, i hopp om en nystart. Men stämningen här är underlig och vild. Och det går inte alltid så bra för främlingar på den här platsen…

Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming, HBO Nordic, säger: ”Kim Fupz har skapat en rad originella, härliga och inte helt felfria karaktärer som bor i ett slags ingenmansland, där civilisation snarare är ett val än en självklarhet. Utmark är en modig berättelse, stundtals galet rolig och helt igenom en mänsklig historia. Vi är så glada att få samarbeta med några av Nordens starkaste talanger – danske manusförfattaren Kim Fupz Aakeson, isländske regissören Dagur Kári och det norska teamet på Paradox.”

Dagur Kári: ”I Kim Fupz Utmark finns en dynamik i relationen mellan humor och smärta, det banala och det poetiska, det stilistiska och det autentiska. Som regissör söker jag ständigt efter kopplingen mellan dessa kontraster, så för mig känns Utmark som en home-run.”

Kim Fupz Aakeson är prisbelönad manus- och bokförfattare. Hans meritlista täcker in en rad skandinaviska och internationella filmer, bland annat En ganska snäll man och En iskall jävel, båda med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Han har även skrivit över 100 serierböcker, barn- och ungdomsböcker och noveller, översatta till en mängd olika språk. Utmark är Aakesons andra tv-serie.

Dagur Kári är prisbelönad regissör. Debuterade med filmen Noi the Albino som vann över 20 priser på festivaler runt världen, fick premiär i över 30 länder och etablerade honom internationellt inom arthousefilm. Dark Horse var utvald i den officiella delen (Un Certain Regard) vid filmfestivalen i Cannes, och The Good Heart, med Brian Cox och Paul Dano i huvudrollerna, premiärvisades vid Torontos filmfestival. Hans senaste film, En värdig vänskap, blev uttagen till Berlinale och vann tre stora priser vid Tribecas filmfestival. Kári regisserar samtliga åtta avsnitt av Utmark.

Inspelningen påbörjas under sommaren i Norge. Exekutiva producenter är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root för HBO Europe.

Utmark får samtidig premiär i alla HBO Europes länder.

Utmark (med internationella titeln Wilderness) är HBO Europes senaste tillskott till den nordiska originalproduktionen och gör nu sällskap med Lukas Moodyssons Gösta (premiär 1 juli), Beforeigners, från Lilyhammer-skaparna Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin (premiär 21 augusti) och serieadaptionen av Fredrik Backmans Björnstad, i regi av Peter Grönlund (i produktion).

© HBO Nordic

print

Våra samarbetspartners