POJKEN & KLOCKAN (Schellen-Ursli)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Barnfilm, Schweiz 2015
Regi: Xavier Koller
I rollerna: Jonas Hartmann, Rene Schnoz, Herbert Leiser
DVD
(Majeng Media)

BETYG: FYRA

Ofta slås det på trumman för “diversitet” när filmer ska marknadsföras. För att ta PK-poäng hos alla SJWs bland filmkonsumenterna. Men ofta är det falsk diversitet som marknadsförs — för allt som oftast befinner vi oss i Amerika, allt som oftast är huvudpersonen en medelklasskille som går på high school eller middle school, alltid ska den amerikanska kärnfamiljens lov sjungas …

Pojken med Klockan är en ny barnfilm på den svenska marknaden som faktiskt visar upp ÄKTA diversitet!

1) Huvudpersonen är inte amerikan.
2) Huvudpersonen talar inte amerikanska, utan rätoromanska.
3) Huvudpersonen bor inte i Amerika.
4) Huvudpersonen är inte medelklass.
5) Huvudpersonens bästa vän är en get.

Pojken och Klockan verkar samtidigt som en sann historia, som handlar om fattiga människors villkor i en bergsby långt borta någonstans och en tidlös Astrid Lindgren saga. Ni vet, en sån där saga där sanningen segrar till sist och där vänskapen med ett djur smäller minst lika högt som vänskapen med en människa. Tänk på Emil och Griseknoen (eller Emil och Lucas). Men tänk även på andra svenska klassiker där getter spelat en stor roll, det största barnfilmspriset i Sverige idag har faktiskt fått sitt namn efter en get — Gullspira.

Här heter geten Zila och huvudpersonen Uorsin har fött upp henne själv, sedan hon var en liten killing. Uorsin är rätoromanska för Urs (alltså Björn). I skolan är det endast tillåtet att tala tyska. Men sommaren är en tid utan förbud.

Familjen jobbar hårt hela sommaren på fäboden och gör fin alp-ost … Men när hela sommarens produktion av alpost går förlorad finns bara fattigdom att se fram emot för familjen. Och Zila är hotad.

En get som husdjur är en lyx som inte familjen kan unna sig.

Uorsin måste lösa mysteriet med vad som egentligen hände med alp-ostarna, rädda sin älskade get … och få tag på den mystiska klocka som sägs skydda familjen.

Den klockan behövs verkligen under hårda tider … Men hur ska man ta sig upp till fäboden när det är vinter och lavinfara?

Pojken och Klockan är ett spännande äventyr med Astrid-Lindgren-sagovibbar — och är baserad på en känd barnbok — och filmen uppmärksammar ett geografiskt område, ett folk och ett språk som mycket sällan syns på film.

Missa inte denna pärla!

Skriven 2019-06-28

print

Våra samarbetspartners