X-MEN: DARK PHOENIX

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Simon Kinberg
I rollerna: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Sophie Turner

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-06-05

Precis som Godzilla får X-Men: Dark Phoenix leka med en budget på 200.000.000 dollar (ja ni läste rätt) och jag tvivlar inte på att bolaget har bra koll på det uppdämda intresse som finns i den stora målgrupp de är gjorda för. Rakt på sak den publik som dominerar biosalongerna världen över.

Är de dessutom orakel på serietidningar ser de förmodligen det som en plikt att se och analysera hur filmerna står sig mot dessa. Om det kommer från Marvel vet fantasterna vad de har att vänta och efter sex filmer med X-Men gäller det säkert också ”sjuan”.

Jag slutade läsa serietidningar när Fantomen , Läderlappen och Stålmannen var ute med badvattnet. Låt vara att jag fick rätt när jag siade om att Superman och Batman skulle gå hem på bio, men Fantomen kunde glömma det.

Jag har bara sett två av de tidigare X-Men filmerna och nu finns det finsmakare som menar att man dessutom måste se dem i rätt ordning för att få grepp om helheten. Dock inte jag, så jag nöjer mig med att summera vad jag nu hade för ögonen.

Inledningen fungerar bra för att vi skall få en lägesrapport. Som liten flicka orsakar Jean Gray (Sophie Turner från Game Of Thrones) sin mammas död i en bilolycka medan fadern överlever, och förstår att dottern besitter övernaturliga krafter som kan orsaka katastrofer.
Fadern placerar henne i X-Mens händer, men vid en rymdfärd som nästan slutar med hennes död vaknar mörka demoner i hennes inre och X-Men blir hennes fiender.

Regissören Kindberg har en inte obemärkt ambition att sätta lite djup på sina seriefigurer.Det är effektfullt underhållande och jag sitter inte och försöker lägga pussel med den dubbla trilogin för att försöka bekräfta att jag fattat galoppen rätt. Detta kanske beroende på att jag bara kan referera till två av filmerna.

Jag är övertygad om att ovannämnda finsmakare på serietidningar såväl som filmerna kommer att se det som en utmaning att sila ut agnar och korn i detta visuella hokus pokus av den högre skolan.

Skriven 2019-06-05

print

Våra samarbetspartners