HUNTER KILLER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Glass tycks plötsligt ha blivit ett populärt namn på huvudpersoner i amerikanska filmer.

Huvudpersonen i Hunter Killer heter Joe Glass – han är ny överbefälhavare på en u-båt av den typ som brukar kallas Hunter Killer, och besättningen litar inte på honom för fem cent. Men Glass har is i magen och visar att han är en chef som inte går av för hackor och dessutom lyckas han avvärja ett tredje världskrig.

Genom att vara smart. Och att genom att inte skjuta tanklöst omkring sig.

Bambi överlever och världskrig stoppas

Att Glass tänker både en och två gånger innan han avfyrar skottsalvor står klart redan i presentationen av hans karaktär, när han är ute på jakt och väljer att inte skjuta Bambi med familj. Se och lär, jägare! Det är i alla fall såsen som är godast!

Joe Glass spelas av Gerard Butler, och han är även en av filmens producenter. Filmen är baserad på en bästsäljande roman, Firing Point av Don Keith och George Wallace.

Kapten Glass ryske motsvarighet, som han blir vän och allierad med (båda två är smarta nog att vilja stoppa ett tredje världskrig), är kapten Sergei Andropov och han spelas av Michael Nyqvist. Han är lysande i en av sina sista insatser och det är dubbelt upp vemodigt att se honom i filmen – hans karaktär Sergej Andropov är härjad, luttrad, sorgsen och lyckas se vindpinad ut även under havet. Med små ord och gester gör han stort intryck.

Från Oscarsvinnande premiärminister till admiral

Svenska affischer och filmomslag har satsat på radarparet Butler och Nyqvist – och det är detta par som bär filmen. Fiender-blir-vänner-och-räddar-världen-storyn håller fortfarande, fast den använts i otaliga filmer förr (bland annat i James Bond och Jack Ryanfilmerna).

Utländska affischer har snarare satsat på Butler och Oldman som affischnamn. Gary Oldman vann härom året en Oscar för sitt porträtt av Churchill i The Darkest Hour och här gör han en amerikansk admiral som långt från u-båtarnas värld vill kapprusta utifall att ryssarna skulle tänka sig att anfalla. Ska man inte anfalla först, för att vara på den säkra sidan? Presidenten, spelad av Caroline Goodall, är smartare. Det är även överanalytikern från National Security Agency, spelad av Linda Cardellini (känd från Oscarsvinnaren Green Book) och hennes förtrogne, admiral Fisk, spelad av Common.

Vassa kindben, men inte så vassa repliker

Nåväl, hela handlingen kan ju inte utspela sig i olika rum i Pentagon eller under vattnet – en insatsstyrka på land måste skickas iväg för att rädda den ryske presidenten som blivit kidnappad av en maktgalen försvarsminister (det är han som tänker starta ett tredje världskrig för att distrahera alla från sin politiska kupp). En trio med morske män leds av en ännu morskare ledare, löjtnant Bill Beaman, spelad av Toby Stephens, som är son till den stora Downton Abbey stjärnan Dame Maggie Smith. Han har lika snygga kindben, men inte lika giftiga repliker. Roligast är när han klagar på u-båtar, att de ger honom klaustrofobi.

U-båtsfilmer kan lätt också ge klaustrofobiska känslor, man befinner sig i små utrymmen under vattnet och det skjuts och torpederas utan att man fattar varför eller vem om skjuter på vem. Hunter Killer är undantaget från regeln – det KAN gå att göra bra u-båts action! Med massor av fina små rollporträtt av bra karaktärsskådespelare.

Trygg och trevlig matinéfilm

För den som hoppas på att det ska skjutas hejvilt kan man lova att: ja, det gör det! I alla fall i några smattrande sekvenser. Actionfantasten lär inte bli besviken. Det här är en trygg och trevlig och närapå gammaldags matinéfilm med arketypiska hjältar utan science-fiction-effekter. En typ av hjältar som inte görs länge? Inte så ofta i alla fall. Deras tid, liksom Nyqvists, verkar ha passerat förbi.

Skriven 2019-06-03

print

Våra samarbetspartners