ANNE, SANNE OCH LIS, Royal Arena, Köpenhamn den 31 maj 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Royal Arena var stället att befinna sig på i fredags om man uppskattade allt det Anne Linnet, Sanne Salomonsen och Lis Sørensen släppt för trettio år sedan och fram till våra dagar.

Hård kritik svår att ta till sig

De tre popdivorna hade slagit ihop sina påsar, och bjöd på ett gemensamt fyrverkeri, som fick Tivolis pyrotekniska explosioner att likna en blindgångare! Anne, Sanne och Lis har redan tidigare i år uppträtt på diverse olika platser i landet, men kritiken har då både varit hård och svår att ta till sig.

Nostalgisk berg- och dalbanetur

Fast trion – backad av bandet Antonelli – hade uppenbarligen inte tänkt att bara lägga sig ner utan att ge svar på tal på den dåliga kritiken. Den energi som fanns från första taktslaget vittnade om att taket på arenan var på väg att blåsa av när alla i publiken utan undantag skrålade med i sångerna.

De fulltaliga fansen fick följa med på en nostalgisk berg- och dalbanetur där några av de absolut mäktigaste poprocksångerna inom dansk musikhistoria levererades fullt övertygande, vilket satte den tidigare kritiken helt på skam.

Ljushow som extra medlem och perfekt ljud

Dessutom hade man lagt sig vinn om att alla de som mött upp skulle få en upplevelse värd namnet. Inte minst var scenbygget storslaget medan ljusshowen fungerade som en extra medlem av bandet. Samtidigt satte Anne, Sanne och Lis själva djupa avtryck och såg till så att det blev en härlig afton.

Ljudet i sin tur är alltid svårt att få till så att alla är tillfreds, men det är samtidigt ingen som vill ha dålig kritik hängande över sig enbart av denna anledning. Följaktligen tedde det sig också mycket riktigt ljudet helt perfekt denna kväll. Till och med detaljer från de enskilda musikernas insatser kunde höras på bästa sätt.

Ljudnivån var med tanke på åldern på publiken tillika lagom så till den grad att försäljningen av öronproppar blev överflödig. Ingen behövde i alla fall gå hem med blod rinnande ur öronen.

Nytt ljudligt vrål vid varje hit

Repertoaren bestod som sig bör av diverse enskilda solosånger från de tre divornas solokarriärer. Anne avverkade till exempel både Venus och Glor på vinduer medan Sanne fick folk att plocka i fickorna i samband med Det er ikke det du siger. Då kom nämligen mobilerna fram. I dessa tider är ju som bekant åttio- och nittiotalets gaständare i sådana här sammanhang historia.

Hvis du forstod och Sneakers Sui Sui var andra favoriter vi fick oss till livs, och varje ny hit som plockades fram utlöste ett nytt ljudligt vrål bland fansen. Mot slutet drog Lis gitarristen Jonas Krag ända fram till scenkanten och avverkade Ind til dig igen samt ännu en publikfavorit, Mine øjne de skal se, vilken gav upphov till ännu en högljudd reaktion.

En stor applåd för bandet

Som helhet var det här som säkert allt förstår en kväll där alls som älskar bra popmusik kunde gå hem nöjda med ett leende på läpparna. Utan att vara det minsta besvikna.

Sist men absolut inte minst är bandet värda en stor applåd. Om något visade Antonellis (som i fredags bestod av Claes Antonsen på trummor, Poul Reimann på piano/keyboards, Jonas Krag och Vicky Singh på gitarr, Yuliesky Gonzales på trumpet, Anika Askamnn på keyboards, slagverk och kör, Jule Lindell och Marc Lind på kör) denna kväll sin klass. De måste utan tvekan sägas tillhöra eliten av danska liveband.

  • Anne, Sanne & Lis 2019 Foto. Henrik Hildebrandt
    Anne, Sanne & Lis 2019 Foto. Henrik Hildebrandt

Skriven 2019-06-01

print

Våra samarbetspartners