AMUNDSEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Espen Sandberg
I rollerna: Pål Sverre Hagen, Christian Rubeck, Katherine Waterston, Jonas Strand Gravli, Fridtjov Såheim

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-05-10

Ribban på kändisskap sägs ibland ligga vid när vederbörande kan kasta bort för- eller efternamn och alla ändå vet vem det handlar om. Elvis kastade bort efternamnet för länge sedan medan Sinatra klarar sig utan förnamnet. Att göra filmer om och kring “kändisar” oberoende av hur de nu blivit det är en vansklig historia eftersom det finns så många sakkunniga experter som fördjupat sig i vederbörandes livsgärning plus alla s.k. “nördar” som vigt sina liv till att botanisera i de mörkare skrymslena.

Att den norske nationalikonen Roald Amundsen som blev förste man på Sydpolen klarar sig galant utan förnamnet hemma i Norge tvivlar jag inte en minut på, men för många inklusive mig är kunskapen om hans gärning begränsad och insikten om privatlivet obefintligt. Att han var en pionjär och äventyrare är givet, men han lär ju inte ha varit någon sympatisk person utan snarare gått över lik för att nå sina mål.

Detta framgår tydligt redan i inledningen när vi får tyvärr alltför bristfällig kunskap om hans spända relation till den mera realistiske brodern Leon.Att inte vara något orakel på Amundsen kan för övrigt vara en tillgång eftersom man inte sitter och letar efter förvanskningar och fel i historien.

Att man satsat stort på på projektet bevisas av att den nu internationellt kände Espen Sandberg (Pirates Of The Caribbean – Salazrs Revenge) regisserar projektet, så när det gäller den visuella delen faller alla bitar på plats. Glaciärer och snöstormar utgör spektakulär ögonfägnad. Därför blir självfallet miljöskildringen säkert omedvetet filmens huvudroll.

När det gäller bröderna Amundsons relation försvinner mycket av fördjupningen i alla återblickar och psykologiska oklarheter. En romans mellan Roald och kanadensiskan Bess Magids ( Katherine Waterston) känns rent av “made in Hollywood” och konstruerad för att lätta på filmens tyngd av manlig dominans.

Nåväl, Amundsen är bristerna till trots en sevärd film som säkert ger en och annan mersmak att få veta mer om denne färgstarke upptäcktsresande och kanske fylla i pusselbitar som inte riktigt faller på plats i filmatiseringen.

Skriven 2019-05-09

print

Våra samarbetspartners