IN FLAMES om nya skivan, uppfyllda drömmar och lekprogram

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De är pionjärer inom melodisk death metal, men de är också det göteborgska sidoprojektet som växte till ett rockmonster och en mångmiljonsäljande arenaakt av rang. Namnet som åsyftas är förstås In Flames, och i snart trettio år har de kombinerat det kompromisslös tyngd med melodisk skärpa, och gjort det extrema om inte till mainstream, så i alla fall överraskande brett. Det som initialt började som ett smådarrigt försök till musikalisk utveckling med idel medlemsbyten, stabiliserade sig inom bara några år, och alltsedan dess har klättringen på karriärstegen bara fortsatt. Samtidigt är kreativiteten alltjämt på topp. Nya och tillika trettonde albumet I, The Mask är det trettonde albumet på ett kvarts sekel, så att tala om skrivkramp är knappast aktuellt.

Träffa coola människor och dricka god öl

– Nej, jag och Björn (Gelotte, gitarristen) har ett arbetssätt som funkar jävligt bra, säger sångaren Anders Fridén. Sedan känns det svårt att tänka sig att skriva något nytt nu, men det kommer med tiden. Jag älskar ju att vara med i det här bandet. Jag älskar att åka runt och dela med mig av vår musik, träffa coola människor och dricka god öl.

Frontmannen tillägger för säkerhets skull att det kanske kommer en tid då det blir svårt att “spotta ur sig” ny musik, men oavsett vilket kommer det alltid att vara på bandets egna villkor, menar han. Svårare än så är det inte. I skrivande stund funderar ingen inblandad på framtiden vid horisonten, allt fokus är på I, The Mask och den pågående turnén för tillfället och sångaren konstaterar nöjt att allt rullar på som det ska.

– Det går enligt programmet. Det här är början med nya skivan, och det går skitbra. Folk tar åt sig låtarna, sjunger med och så.

Fortsätter njuta av hobbyn

– Kan du känna att det fortfarande går framåt och uppåt för er?

– Nej, visserligen kommer det mycket unga människor till spelningarna, men jag är inte den som går runt och känner av pulsen på det viset. Jag njuter bara av att spela i det här bandet. Av att fortfarande få göra det här efter alla år. Det här är en hobby som blev ett jobb, så det är bara att fortsätta njuta.

Demonproducenten och stilskiftet

Anders säger att de nya låtarna funkar “skitbra” live. Fansen är med på noterna, och allt “sitter som fan”. Men han betonar samtidigt att det var länge sedan det funnits något intresse för vad folk skriver. Det som räknas är vad fansen känner, menar sångaren. Fast samtidigt har In Flames alltid varit ett band som gått sin egen väg. De gjorde det inte minst med sitt sjätte och tillika märkbart stilskiftande album Reroute to Remain och de gjorde det igen när de värvade demonproducenten Howard Benson på förra verket, 2016 års Battles. Samarbetet fortsätter för övrigt på nya albumet också, vilket var en självklarhet.

– Beslutet kom direkt innan vi ens lämnat L.A. förra gången. Vi hade så jävla roligt tillsammans då. Sedan ville vi förändra ljudbilden och sätta gitarren längre fram den här gången, men annars var det självklart att arbeta med honom igen. Vi har haft den här skivan I bakfickan sedan maj förra året. Vi har funnit ett jävligt bra arbetssätt.

Har vågat släppa kontrollbehovet

– Howard Benson är definitivt en av mina favoritproducenter inom metal, hårdrock och punk. Jag gillar inte minst att han alltid betonar det melodiska?

– Han är jättetrevlig, men vi pratade med olika namn – tunga producenter – tidigare innan honom i samband med förra skivan, och hade vi varit tjugo hade vi hoppat på det direkt. Men jag tycker det känns tryggt att jobba med någon som jobbat med både Lemmy, Kelly Clarksom och Ice-T. Det handlar inte om genren då, utan han ser utifrån personen han arbetar med istället. Samtidigt känns det som om vi vågat släppa på vårt eget kontrollbehov utan att för den sakens skull släppa på vem vi är med honom. Det är i ett sådant läge man kan upptäcka andra sidor av sig själv.

Har aldrig gått tillbaka

På samma gång är det rätt uppenbart att Anders och hans kollegor har ett tämligen öppet och spontant sätt att arbeta i studion. Frontmannen berättar att de varken ser framåt eller bakåt då. Om alla gillar ett riff hamnar det på skivan, punkt slut.

– Vi skriver inte på turné, utan mellan turnerandet. Därför skiljer sig skivorna åt. Jag är otroligt glad över allt vi gjort. Alla skivorna har påverkat oss, men vi har aldrig gått tillbaka.

Vill få saker ut ur systemet

– Men om vi nu tittar på texterna. Jag upplevde när jag läste genomgången av de nya låtarna i Sweden Rock Magazine att lyriken pendlar mellan å ena sidan de stora frågorna och mer personliga saker. Var det något medvetet beslut? Eller bara blev det så?

– Jag är ju inte den som kan skriva om drakar om demoner, jag vill kommunicera på ett annat sätt. Jag vill få saker ut ur systemet, och dela med mig det till folk. Sedan bryr sig inte alla om texter, men de som gör det kan bära med sig dem efter att ha hört vår musik. De här texterna är en samling som visar vem jag är, hur jag känner och saker jag snappat upp. Eller också är det generella saker man kan gå igenom vare sig man är ung eller gammal. Alla har saker de tar med sig genom livet.

Upplevelser att bearbeta

Inte minst Anders själv bär med sig saker genom livet, och det har onekligen blivit en hel del upplevelser att bearbeta genom åren. Men fråga honom inte hur han ser på karriären och tillvaron med In Flames genom åren. För det är fullt förståeligt svårt att formulera ett fullödigt svar.

-Oj ja, det är jävligt svårt att svara på, men skulle jag sluta nu när jag sitter här hade jag ändå uppfyllt alla mina drömmar. Jag sitter ju här i Moskva, och ikväll ska vi spela för tretusen personer. Det är helt bananas.

Tystnad ingen medveten strategi

– Men när ni inte är ute på turné eller har en ny skiva ute är det rätt tyst om er. Är det en medveten strategi? Ni verkar inte vara mycket för att synas på mingelfester, på tv och sådant?

– Nämen, den biten är inte viktig. Vi vet vad vi vill och kan. Sedan kan jag inte svara för de som är med på sådant. Vill de vara med i lekprogram bryr jag mig inte. Det är inga frågor och tankar som ockuperar min tid. Så nej, det är ingen medveten strategi, men det jag tror det är en viss typ av människor som söker sig till den miljön, och jag har inte det behovet.

Skriven 2019-04-30

In Flames är aktuella med nya albumet I, The Mask, men framträder även på den egna festivalen Borgholm Brinner den 2-3 augusti med följande band: Opeth, At the Gates, Turbonegro, Witchcraft, Of Mice and Men, Hardcore Superstar, Skraenckoedlan och Bombus.

print

Våra samarbetspartners