LALEH får Natur & Kulturs kulturpris

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Laleh Pourkarim tilldelas Natur & Kulturs kulturpris för sitt unika uttryck och för att hon både i sitt budskap och till sin person är en stark förebild. Priset har delats ut sedan 1974 och prissumman har i år höjts till 400 000 kronor.

– Laleh har utvecklat den svenska poptraditionen på sitt alldeles egna sätt. Som ingen annan blandar hon stilar och traditioner men behåller ändå alltid en stark integritet. Hennes öppenhet för livets skörhet berör och imponerar säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Juryns motivering:
Laleh Pourkarim tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2019 för att hon som musiker, låtskrivare och självständig artist förmår beröra människor i alla åldrar. Laleh skapar sitt eget unika uttryck i gränslandet mellan pop, rapp och visa, där texterna kan berätta om förorten, bostadsköer och fotbollsplaner, men samtidigt ha en poetisk lyskraft som öppnar sig mot frågor om livet, döden och om att förvalta sina möjligheter. Hennes musik spelas vid stora konserter likaväl som vid skolavslutningar och begravningar. Både i sitt budskap och till sin person är Laleh Pourkarim en stark förebild.

–Tack vilken ära, när man ser listan på tidigare pristagare så känner man sig väldigt uppskattad. Jag skriver oftast mina låtar i ensamhet men gemenskapen är det jag längtar efter mest, säger Laleh Pourkarim.

Laleh Pourkarim föddes i Iran 1982 och har sedan dess varit bosatt i Azrbajdzjan, Minsk, Berlin och Göteborg innan hon flyttade till Los Angeles för ett par år sedan. Förutom att vara en av Sveriges mest uppskattade artister är Laleh idag ett välrenommerat namn både som låtskrivare och musikproducent. Förutom att dra storpublik vid konserter spelas Lalehs musik på likväl konfirmationer, bröllop som begravningar. Hennes låtar Goliat och Bara få va mig själv har blivit en viktig del av skolavslutningarna i Sverige och sjungs av både gamla och unga. Laleh har tilldelats fem Grammis för sina bedrifter och i år släpper hon sitt sjunde album.

Natur & Kulturs kulturpris delas ut årligen sedan 1974 och prissumman har i år höjts med 100 000 kr till 400 000 kr. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra författaren Ola Larsmo (2018), Inger, Leif och Magnus Stinnerbom vid Västanå teater (2017), poeten Bruno K Öijer (2016), dramatikern Suzanne Osten (2003), artisten Hans Alfredson (1997), dansaren och koreografen Birgit Cullberg (1982) och fotografen Lennart Nilsson (1976).

Kulturpristagaren utses av Natur & Kulturs styrelse och prisutdelningen sker i Stockholm den 16 maj.

PR & Beyond 2019-04-11

print

Våra samarbetspartners