JURTJYRKOGÅRDEN (Pet Sematary)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kevin Kölsch och Dennis Widmyer
I rollerna: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence, Obssa Ahmed

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-04-05

Att ha sitt namn före filmtiteln är den ultimata stjärnstatusen och ingen superstjärna av vare sig igår eller idag skulle acceptera något annat. En och annan regissör som Hitchcock, Bergman och en handfull till åtnjuter samma privilegium men bara ett fåtal författare är utvalda. Två sådana var Alistair McLean och Stephen King, vars böcker ett tag visualiserades på vita duken i parti och minut.

Det är i år jämnt 30 år sedan originalet på Jurtjyrkogården såg dagens ljus och nu tycker man alltså att det är läge för en nyinspelning. Det var inte guld allt som glimmade av filmatiseringar av Kings böcker, en del gick helt förlorade mellan ord och bild. Jurtjyrkogården tillhör de som fungerade och jag minns att jag gjorde tummen upp och gör det även för nyinspelningen som till och med lyfter ett snäpp.

Att ta upp det allmängiltiga problemet hur man skall hantera dödens realitet när ett barn frågar är värt en eloge som de bägge regissörerna Kevin Kölsch och Dennis Widmyer hanterar med den äran.

Familjen Creed flyttar från Boston ut i vildmarken därför att pappa Louis (Jason Clarke), läkare till yrket vill kunna ägna sig mer åt familjen. I skogen bakom huset visar grannen en mysigt grånad John Lithgow, en gammal djurkyrkogård där märkliga saker av zombiekaraktär lär sätta det mänskliga förståndet ur spel.

När deras döda katt återuppstår och dottern omkommer i en bilolycka väcker Louis till liv okontrollerbara krafter som hustrun Rachel och den lille sonen blir ofrivilliga offer i. Givetvis finns de obligatoriska effekterna här men också mera djuplodande funderingar över livet, och framförallt vad som kommer att hända efter det. Laurie Roses foto är vackert och stilfullt och tempot är aldrig forcerat för att packa in så många effekter som möjligt. Jurtjyrkogården blir en bingo för King andra gången också med andra ord.

Skriven 2019-04-03

print

Våra samarbetspartners