GENTLEMAN JACK har premiär den 23 april, exklusivt på HBO Nordic

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skapad, skriven och regisserad av Sally Wainwright

HBO:s/BBC:s dramaserie GENTLEMAN JACK är skapad, skriven och medregisserad av Sally Wainwright (Happy Valley, Last Tango in Halifax). I huvudrollen ser vi BAFTA Award-vinnaren Suranne Jones (Doctor Foster, Save Me). Serien berättar historien om en kvinna med en passion för livet och ett sinne för affärer, som varje dag kämpar mot samhällets förväntningar och konventioner.

Serien utspelar sig 1832 i Halifax, West Yorkshire – industrialismens vagga och en komplex plats i stor förändring. Vi följer markägaren Anne Lister som är fast besluten att omvandla sitt föräldragods, Shibden Hall, genom att blåsa nytt liv i kolgruvorna och göra ett gott gifte. Den karismatiska, målmedvetna och våghalsiga Lister, som klär sig i svart från topp till tå och charmar samhällets elit, har inga intentioner att gifta sig med en man.

Berättelsen utforskar Listers relationer till familjen, tjänstefolk, hyresgäster och industriella rivaler men framförallt hennes val av framtida fru. Baserad på historiska fakta och den verkliga Anne Listers berättelse som finns dokumenterad med 4 miljoner ord i hennes dagböcker. Här får vi ta del av hennes livs mest intima detaljer som förr var gömda med hjälp av en hemlig kod men som nu har avslöjats för serien.

Vid sidan av Suranne Jones i huvudrollen ser vi i ledande roller Sophie Rundle (Bodyguard, Peaky Blinders), Gemma Whelan (HBO:s Game of Thrones, The Moorside), Timothy West (Last Tango in Halifax, Bleak House) och Gemma Jones (God’s Own Country, Bridget Jones’s Diary).

I övriga roller ser vi bland andra Katherine Kelly, Sofie Gråbøl, Stephanie Cole, Peter Davison, Amelia Bullmore, Vincent Franklin och Shaun Dooley.

GENTLEMAN JACK är regisserad av Sally Wainwright, Sarah Harding (Vikings, Queer as Folk) och Jennifer Perrott (Doctor Who). Producerad av Lookout Point för HBO och BBC One. Exekutivt producerad av Sally Wainwright, Faith Penhale och Laura Lankester för Lookout Point och Ben Irving för BBC One. Producent är Phil Collinson.

© HBO Nordic

print

Våra samarbetspartners