KENNY WAYNE SHEPHERD släpper loss The Traveler

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kenny Wayne Shepherd Band ger ut sitt nya album The Traveler den 31 maj på Provogue records/Mascot Label Group och följer upp med en radda spelningar i Europa under sommaren.Den gitarrens revolverman från Louisiana som dök upp på 90-talet och med glödande strängar rev av explosiva solon i låtar som kunde kännas som en käftsmäll finns inte längre. Vid 41-års ålder är han än mer som en gåta som ständigt söker nya vägar på sin fendergitarrs hals. Som en vuxen man och fader går hans tankar i andra banor och hans känslor fått annat fokus.

Albumets titel kommer från låten Tailwind, förklarar Shepherd. “Vi reser alla tillsammans genom det vi kallar livet. Samhället går igenom en hel del prövningar nu och världen har på sistone känts en smula galen med så många motsättningar. Utan att ta något politiskt ställningstagande så känner jag att vi måste ta oss igenom detta tillsammans, visa varandra uppskattning och inte alltid söka konfrontation.” De nya låtarna tog form som vanligt genom olika gitarriff inspelade på Shepherds mobil. Sedan fick de blomma ut i Neptune Valley, Los Angeles med Shepherd själv och Marshall Altman i producentstolen.

Han har alltid varit en gitarrist i världsklass men nu i fyrtioårsåldern vet Shepherd när hans ska ösa på för fullt och när han ska låta sitt spel andas. “Jag håller igen en hel del på The Traveler,” säger han. “Med åldern har jag börjat inse värdet i inställningen att less is more. Numera spelar jag för låtens skull.” Han sjunger mer än tidigare tillsammans med bandets sångare Noah Hunt. Något som han gjorde i supergruppen The Rides som han spelade med tillsammans med Stephen Stills och Barry Goldberg. Något som gjort bandet mer uttrycksfullt. “Jag låter fortfarande inte som Muddy Waters,” ler han. “Men jag har helt klart utvecklats som sångare. Mycket av detta är Stephen Stills förtjänst. Han tvingade mig att sjunga i The Rides.”

“Den här gången var texterna viktiga för mig,” förklarar Shepherd. “Long Time Coming beskriver någon som uttrycker sin förtvivlan över livets komplexitet. På ytan verkar Gravity handla om en knepig relation. På With A Woman Like You var målet att hylla kvinnan i en relation, inte att beklaga sig över henne. Många låtskrivare fokuserar på det negativa sidorna i ett förhållande men den här låten svänger ordentligt och får en att må bra.”

Det finns två covers på plattan. “Jag blev tillfrågad om att delta på en hyllningsgala för Joe Walsh,” förklarar han. “och fick välja ett par av hans låtar som vi skulle framföra. Vi gjorde Turn To Stone och den blev så lyckad att vi gjorde en liveversion rakt upp och ner i studion. När det gäller Mr. Soul med Buffalo Springfield så fick Stephen Stills idén om att han, jag och Neil Young skulle göra den på en välgörenhetsgala för autism. Jag hade det i bakhuvudet att Mr. Soul vore fantastiskt kul att göra och det blev ett oförglömligt minne. Så det är min hyllning till just det tillfället att ta med en studioversion på plattan.”

Han må umgås med en hel del legendarer men den blygsamma Shepherd skakar av sig allt prat om att han själv skulle tillhöra samma skara som de han samarbetade med på 2007 års platinumsäljande och Grammy-nominerade dokumentären 10 Days Out: Blues From The Backroads. Men han erkänner att allteftersom det äldre gardet faller ifrån har han ett större ansvar att hålla lågan brinnande. “Den ofrånkomliga verkligheten är att jag blir äldre och den tidigare generationen av bluesartister…tja, ingen lever för evigt. Om jag lever tillräckligt länge kommer jag kanske tillhöra kategorin bluesens ringrävar. Men jag anser att alla i en sådan position har ett ansvar. Ansvaret att föra arvet vidare till nästa generation. Det handlar inte egentligen om mig och min musik. Målet är större. Att hålla genren vid liv och relevant för tiden vi lever i.”

Sommarturné i Europa 2019

JUNI
29 – Verti Music Hall, Berlin, Tyskland
30 – Loket Castle, Loket, Tjeckien

JULI
01 – RuhrCongress, Bochun, Tyskland
03 – Stadtpark Open Air Bühne, Hamburg, Tyskland
05 – Musiktheater REX, Bensheim, Tyskland
07 – Chiari Blues Festival, Chiari, Italien
09 – Tollwood festival, München, Tyskland
10 – Kaufleuten Klub, Zürich, Schweiz
13 – North Sea Jazz Festival, Rotterdam, Nederländerna
17 – Boiler Shop, Newcastle, Storbritannien
18 – Leadmill, Sheffield, Storbritannien
19 – City Hall, Salisbury, Storbritannien
16 – Keeling the Blues Alive Mediterranean, Barcelona, Spanien

Biljetter kan skaffas via: kennywayneshepherd.net/tour

© Mascot Label Group 2019-03-29

print

Våra samarbetspartners