LEE CHILD, Berättelser om Jack Reacher (Norstedts)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tyvärr förknippas numera romanfiguren Jack Reacher i Tom Cruises skepnad när den egentliga fysiologin mer påminner om Dwayne “The Rock” Johnson. Jack Reacher är en stor kille 193cm lång, vikten ligger mellan 110 och 125kg och måttet runt bröstkorgen är 127cm. Den trogne läsaren har träffat på Jack Reacher ett tjugotal gånger sedan starten 1997.

En samlingen noveller

Berättelser om Jack Reacher är en samlingen noveller där vi får träffa Jack Reacher i olika stadier av sitt kringflackande liv. Novellerna ligger inte i någon kronologisk ordning och inte heller är de sammanbundna på något sett utan det är helt fristående berättelser.

Den yngste upplagan av Jack Reacher träffar vi på i Andra sonen där Jack är en trettonårig vilsen pojke på en militärbas i Stilla Havet. Den sjuttonårige Jack är med och löser mysteriet med Son of Sam i New York sommaren 1977. Och så fortsätter det med ytterligare ett antal anekdoter ur Jacks liv.

En man utan en fast punkt

Många av berättelserna handlar om Jacks förhållande till sin bror vars yrkesbana låg väldigt nära Jacks egen. Många gånger korsades deras vägar men likväl flackade Jack vidare. Men på sätt och vis får likväl läsaren en liten förklaring till allt detta kringflackade.

Som sagt dessa noveller är en liten utflykt från de vanliga böckerna. Förvisso låg en av novellerna, den inledande För mycket tid, till grund för förra boken Midnattslinjen.

Skriven 2019-03-30

print

Våra samarbetspartners