DEN SKYLDIGE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gustav Möller
I rollerna: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Johan Olsen, Jackob Lohmann, Katinka Evers-Jahnsen

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-03-29

Vi har sett det tidigare i filmer som Phone Booth, Locke och The Call med Halle Berry. En thriller där en kris eller två måste lösas per telefon, och inget annat. En filmisk utmaning om något förstås, men de relativt få rullar jag sett på temat har faktiskt fungerat hyfsat bra. Så också denna danska produktion, som både levererar thrillerorienterad spänning och några goda twists både på vägen och som slutknorr.

Precis som i The Call är platsen en larmcentral. Där introduceras vi omgående för Asger Holm, en gatusnut som blivit förvisad till telefonen i väntan på en jobbrelaterad rättegång där han kallt räknar med att bli friad. Asger förväntar sig en seg kväll, men efter några standardsamtal ringer en viss Iben. Hon vågar inte prata fritt och antyder att hon blivit kidnappad. Av sin egen aggressive make, ska det visa sig. Den sämre hälften ska ha tvingat med henne i sin skåpbil, och nu är de på väg mot okänd ort. Samtidigt som parets två små barn är kvarlämnade i hemmet.

Som sig bör lyckas Asger gradvis både klura ut var fordonet i detta nu befinner sig och närma sig en lösning vad gäller mysteriet som helhet. Samtidigt kämpar han mot klockan för att undgå en dödlig utgång av dramat. Fast frågan är om allt verkligen är som det verkar. Möjligen är det så, men det är inte säkert. Eller är det kanske det ändå? Den som löser biljett får se. Jag nöjer mig med att konstatera att Den skyldige faktiskt lyckas överraska mig några gånger.

Detta betyder emellertid inte att det här är en film som fullständigt knockar en, en del mindre longörer på vägen drar ner helhetsintrycket. Ingen skugga bör dock falla på Jakob Cedergren i huvudrollen. Det här är hans one man show, och hans mestadels kontrollerade intensitet, desperation och känsloutspel rent allmänt hjälper till att hålla intresset vid liv ända till slutbilderna.

Skriven 2019-03-26

print

Våra samarbetspartners