BAD RELIGION släpper nytt album i maj

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Om det är ett band som alltid propagerat för humanism, upplysning och jämlikhet så är det Bad Religion. Punkveteranerna släpper ett helt nytt album 3 maj, och det har fått den något ironiska titeln ‘Age of Unreason’.

Nu när bistra högervindar blåser över hela världen, och det känns som om både rasism och fascism plötsligt är rumsrena, så är Bad Religions budskap viktigare än det någonsin varit. På detta album levererar bandet en uppriktig och kraftfull reaktion mot det politiska läget i USA. Detta är en deklaration över allt det som bandet Bad Religion står för.

“The band has always stood for enlightenment values,” säger gitarristen och tillika låtskrivaren Brett Gurewitz “Today, these values of truth, freedom, equality, tolerance, and science, are in real danger. This record is our response.”

Tonen på albumet är lika delar ursinne och eftertänksamhet, låtarna tar upp aktuella händelser som rasistiska marscher, Trumps valframgångar, medelklassens kollaps i USA, begrepp som alternativa fakta och konspirationsteorier.

På första singeln ‘Chaos From Within’ återvänder bandet till det patenterade, melodiska punkrocksoundet som gjort dem kända. Texten behandlar ännu ett brännande ämne; väggen mot Mexiko.

I texten sjunger Greg Graffin “Threat is urgent, existential / with patience wearing thin / but the danger’s elemental / it’s chaos from within.” Han förklarar, “Throughout history, walls have been used to keep the barbarians out, but it seems to me that the truly barbaric aspect of a civilization is the chaos that comes from within.”

‘Age of Unreason’ är Bad Religions sjuttonde album och i dessa tider när det känns som om samhället tagit flera steg tillbaka i sin utveckling stegar Bad Religion oförskräckt framåt. Plattan kan fungera både som en varning men också som en sporre att fortsätta motståndet och inte tappa modet. Graffin som är en doktorand i vetenskapshistoria, summerar vår tid genom att påpeka att allt går i cykler, och att vi kan lära oss att förstå, både orsak och verkan, och förlopp, bara genom att titta på historien. Dock… vem har tid med det när man måste kolla av Snapchat och även plöja nya avsnittet av den senaste dokusåpan?

Bad Religion åker i maj ut på en omfattande Europaturné.

© Playground 2019-03-27

print

Våra samarbetspartners