MARA LEE tilldelas Gerard Bonniers lyrikpris 2019 för boken “Kärleken och hatet”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gerard Bonniers Lyrikpris instiftades 1978 för att belöna en specificerad diktsamling som skrivits på svenska språket. Pristagaren tillkännages den 7 mars varje år och prissumman är 100 000 kronor.

Gerard Bonniers lyrikpris tilldelas år 2019 Mara Lee för ”Kärleken och hatet”, för sin undersökning av kärlekens och begärets insnärjdhet i dominansens och vithetens former, som med stålblank prosa, skör lyrik och essäistikens prövande medel expanderar den poetiska genrens register.

Juryns medlemmar: Gunnar D Hansson (2018 års pristagare), Viola Bao (litteraturkritiker) och Lina Rydén Reynols (förläggare på Albert Bonniers Förlag).

Juryn består av en representant för donatorn, en litteraturkritiker samt den författare som året innan fått priset. Donatorns avsikt var inte att välja årets bästa diktsamling, då det knappast är möjligt, utan ett verk som är av hög litterär halt över huvud taget.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners