CAPTAIN MARVEL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Anna Boden och Ryan Fleck
I rollerna: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Annette Benning

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-03-06

I serievärlden har Captain Marvel alltsedan dess introduktion 1967 antagit många skepnader, och då både manliga och kvinnliga sådana. Sedan 2012 är det dock Carol Danvers, pilot i amerikanska flygvapnet som gäller.

Detta att Captain Marvel blivit kvinna i denna första Marvelfilm med just kvinnliga förtecken har redan fått inskränkta fanboys att gå bananas på diverse nätforum, och hävda att ändringar vad gäller kön gjorts på grund av politisk korrekthet. Men så är alltså inte fallet. Det är så här Kaptenen ser ut i dagens läge. Personligen tycker jag det är på tiden att Marvel fått tummarna loss i detta avseende, inte minst Black Widow borde fått en solofilm för länge sedan.

Captain Marvel är dock något helt annat än Scarlett Johansens figur. Vers alias Carol Danvers är en kosmisk superhjälte. Hon tillhör kreefolket elitstyrka på planeten Hala, men plågas av mardrömmar av det fragmentariska slaget som antyder ett förflutet på jorden. Där var hon militärt flygaress, men det går inte upp för henne förrän hon störtar ner mitt i en Blockbusterbutik i mitten på nittiotalet. Fast inte i första taget, bör kanske påpekas. Det förflutna får vänta. Istället gäller det att i första hand förhindra att en kraftfull ljusapparat ska hamna i kreefolkets svurna fiender, skrullarnas händer, och behjälplig med den saken blir en ung Nick Fury.

Låter det här måhända utflippat, för otroligt och/eller over the top? Det är det förstås också. .Det är liksom en oskriven överenskommelse biobesökaren har med upphovsmännen när det gäller den här genren att ha ett öppet sinne. Därför är det extra viktigt hur det hela framstår. Att alla inblandade helt enkelt gjort sin (serie)läxa, så att man köper historien och omärkligt kan leva sig med fullt ut medan den rullar på bioduken. Vilket man faktiskt gör i det här fallet.

I samband med detta måste för övrigt också framhållas att helheten ter sig precis så spektakulär som man hade förväntat sig. Inte minst filmens klimax då Captain Marvel utkämpar den ultimata kraftmätningen imponerar. Samtidigt pågår inte actioninslagen i evigheter, utan det finns en fin balans mellan vältrandet i häftiga special effects, dramat och humorn. Regissörsduon Anna Boden och Ryan Fleck har vågat stanna upp när det behövs för att ge en mänsklig dimension till den i alla fall till hälften, bokstavligt talat utomjordsliga berättelsen. Vad gäller humorn, så finns den ständigt där, men den övergår aldrig till rent trams som i senaste eposet med Marvels åskgud i Thor: Ragnarök, utan är införlivad med god fingertoppskänsla.

Vad mer? Jo, Brie Larson är onekligen värd en eloge för sin insats som Kaptenen. Hennes nyanserade tolkning förmedlar såväl sårbarhet och hjärta som självsäkerhet och tuffhet när det gäller. Sedan skadar det förstås inte att hon fajtas övertygande med stil också. Men trots allt detta stjäler en häftig katt varje scen den är med i, och det är nog trots allt den största överraskningen med den här filmen.

Skriven 2019-03-07

print

Våra samarbetspartners