TANGENT ROOM – prisbelönat svenskt kammardrama om en kosmisk katastrof

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Från replokal till Hollywood

Den mångfaldigt prisbelönta svenska lågbudgetfilmen Tangent Room av Björn Engström släpps i USA och Kanada tisdag 5 mars – samma dag som den har biopremiär i Sverige.

Under 2017-2018 har den tävlat på science fiction-filmfestivaler utomlands, främst i USA. Filmen har på kort tid fått biografdistribution i Sverige.

Tangent Room har vunnit pris för Bästa Film, Bästa Science Fiction och Bästa regi samt skådespelarpriser till Vee Vimolmal, som är verksam i Storbritannien och medverkat i Basic Instinct 2 och Bridget Jones 2, och Håkan Julander, som varit med i Skärgårdsdoktorn och Varannan vecka.

Science-fiction-variant av 12 fördömda män
Tangent Room är ett kammardrama om en kosmisk katastrof, och har kallats en science fiction-variant av 12 fördömda män. Fyra forskare inlåsta i ett rum har bara en serie siffror till hjälp i en kamp mot klockan för att förhindra en kosmisk kollaps. De vägrar ge upp och tvingas samarbeta för att hitta lösningen på den numeriska gåtan innan det är för sent.

Via festivalpriser till internationell distribution och biopremiär
– Jag ville göra en film som utspelade sig i ett enda rum för att skapa nerv och öka pressen på karaktärerna. När jag läste en vetenskaplig artikel där man tolkade WMAP-experimentets mätvärden av den kosmiska bakgrundsstrålningen som möjliga skrapmärken mellan vårt universum och ett parallellt universum insåg jag att det var det som skulle hända i vårt rum, säger filmens regissör Björn Engström.

– Vi filmade med små stillbildskameror i ett kultigt rockbands replokal i en källare i Hägersten. Att göra en film som via festivalpriser når hela vägen till internationell distribution och biopremiär känns overkligt. Nästan som om jag lever i ett annat universum just nu.

Tangent Room distribueras i USA av Epic Pictures Group. Biografdistributionen i Sverige görs i samarbete med Biografcentralen, och senare i vår släpps filmen på VoD i Norden genom Njutafilms.

Tangent Room har biopremiär tisdag 5 mars kl 17:30 på Bio Kaskad i Blackeberg där den visas tis-lör. Fler bokningar följer.

© Blue Marble Stories AB

print

Våra samarbetspartners