KURSK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Thomas Vinterberg
I rollerna: Léa Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Max von Sydow, August Diehl

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-03-01

När det kalla kriget töat ner konstaterade väst något överraskade att den ryska krigsmaskinen i mångt och mycket var en koloss på lerfötter, kvantitet och inte kvalitet alltså.

Putin hade inte suttit länge i Kreml förrän Ryssland började spänna musklerna igen,och i nådens år 2000 var Barentshav åter skådeplatsen för den ryska flottans senaste begivenheter över och under vattenytan. K-141 Kursk var ingen “flytande likkista” utan en modern stridsduglig ubåt som rimligen inte borde ha gott sitt fruktansvärda öde tillmötes.

När tveksamma order gjorde att man inte åtgärdade eller ställde in sitt uppdrag när några torpeder gav varningssignaler om att de var överhettade börjar den mänskliga faktorn spöka. Än mer gör den det när Kreml vägrar väst att skicka hjälp till den havererade ubåten med sina 118 dödsdömda sjömän som möjligen kunnat rädda de tjugo som överlevt explosionen. Det är inte förrän det är försent Kreml ger klartecken för väst att sätta in sina betydligt effektivare resurser än det ålderstigna ryska räddningsfartyg som misslyckats gång på gång.

Den danske regissören och författaren Thomas Vinterberg har iscensatt en gripande klaustrofobisk film inte bara om en katastrof utan också om de starka band som finns mellan sjömän och om politikens offer på systemets altare.

Många starka kort på rollistan ger historien extra draghjälp. Matthias Schoenaerts är karismatisk som en far för sin besättning som in i det sista ger dem hopp om räddning. Max Von Sydow gör med små medel en kuslig studie om arvet efter Chrusjtjov och Brezjnev i rollen som amiral Petrenko. Det är också en prestation att hålla publiken i spänning trots att vi alla vet att det hela slutade i mörkaste moll trots kommendörkapten Russells (Colin Firth) energiska bearbetning av det ryska toppstyret. En av veckans sevärdheter på bio utlovas.

Skriven 2019-02-27

print

Våra samarbetspartners