DRAKTRÄNAREN 3 (How to Train Your Dragon: The Hidden World)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dean DeBlois
Originalröster: Jay Baruchel, America Ferrera, F. Murray Abraham, Cate Blanchett, Gerard Butler
Svenska Röster: Jesper Adefelt, Norea Sjöquist, Niklas Falk, Susanne Barklund, Johan Hedenberg

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-02-22

Det har runnit vatten under broarna i nio år sedan den första filmen om Draktränaren såg dagens ljus på världen biografer. Det betyder i klartext att rätt målgrupp (runt tio-plus och minus några år) inte var födda eller på gång när trilogin gjorde avspark.

Spelar det då någon roll för den nya generation som tagit över ? Svar nej, Draktränaren 3 står stadigt på egna ben och ger mersmak för föregångarna för nytillkomna. Vi får således återse den unge vikingen Hiccup och hans gulliga drake Tandlös, som nu får problem med den ondskefulle drakjägaren Grimmel, som inte skyr några medel för att decimera drakstammen betydligt.

Med argan list skall han förgöra arten Night Fury (som Tandlös tillhör) och ingen vapen är ju så effektivt som kvinnlig list. In i bilden kommer en vit vacker drakhona av samma art som Tandlös och Amor fyrar av alla sina pilar i hjärtat på densamme.

Draktränaren 3 fyller de högst ställda krav på animationen och inte minst på 3D systemet som jag sällan sett mer inpomerande än här. Karaktärerna är knivskarpt markerade svara och vita och att ingen behöver fundera över var sympatierna skall hamna. En och annan långbänk får man köpa eftersom animerade filmer nästan alltid drar en effektfull sekvens in absurdom. Jodå, det slutar lyckligt och det kan man också säga om helhetsintrycket av hela trilogin.

Skriven 2019-02-20

print

Våra samarbetspartners