KAREN M. McMANUS, One of Us Is Lying (Delacorte Press)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En Breakfast Club och ett mordiskt mysterium med en del krydda á la Agatha Christie. Minus en Poirot eller Mrs Marple, men med en hel del ungdomlig noja. Ja, så skulle man helt kort kunna beskriva innehållet i bestsellern One of Us Is Lying.

Fem på kvarsittning

Platsen är Bayview High utanför San Diego. Gymnasieskolan är – förstår man – välrenommerad, men där precis som på alla andra bildningsetablissemang finns måhända ett och annat disciplinproblem. Det är därför fem elever ska bevista en kvarsittning denna måndag i september.

Mordiska digniteter

Bara fyra lämnar emellertid salen levande efteråt. Simon Kelleher, den inte särskilt populäre ensamvargen gör det inte. Efter att ha druckit en mugg vatten faller han död ner. Alla upplivningsförsök visar sig var förgäves. Det visar sig sedemera att det finns spår av jordnötter i vattenglaset, något Simon var starkt allergisk mot.

Ett sabotage av mordiska digniteter om något, förstås. Således faller misstankarna snart på någon av de fyra överlevande, skönheten Addy, den prestationsorienterade Bronwyn, Cooper, basebollöftet med stort B och Nate, en småkriminell sälle, som mest fokuserar på att deala gräs.

Älskad av få

Sistnämnde ligger förstås mest pyrt till när misstankarna börjar komma i dagen, det ligger liksom närmast till hands. Men alla fyra hade motiv att tysta Simon. Hans lika lokalt fokuserade som snaskiga skvallerapp About That är lästa av de flesta, men älskad av få, och alla i det nu misstänkta sällskapet hade blivit utsatta för obehagliga avslöjanden, som ändrat omgivningens syn på dem.

Eländet tar dock inte slut där. Polisen upptäcker relativt omgående opublicerade inlägg på About That på vänt i Simons dator, som kan ge ytterligare problem för kvartetten.

Växelvis i jagform

Efter detta chockartade avslöjande får vi följa Addy, Bronwyn, Cooper, Nate och får gradvis en bild av dem bortom ovannämnda klyschiga etiketter via den kris de genomlever. Historien berättas växelvis i jagform av alla fyra. Ett grepp att göra tummen upp för, måste jag säga. Det är lätt att uppskatta detta stilgrepp eftersom man får se samma sak ur olika synvinklar. Därigenom planteras nya misstankar, karaktärerna fördjupas, liksom relationerna, vilket i slutänden också höjer spänningstemperaturen.

Trovärdig helhet

När allt är över har alla inblandade såväl fått insikt som lärt sig vara sig själva och/alternativt stå upp för sig själv och förmodligen också blivit bättre människor. Sedan finns det förstås en twist på det hela också som inte ska avslöjas här.

Spännande är det här hur som helst även om jag knappast tillhör målgruppen. Denna bok tillhör nämligen den så kallade young adult-genren. Vilket faktiskt inte stör mig. Okej, tonårslingot är mig kanske i viss mån främmande, men både dialogen och helheten ter sig trovärdig, och de fyra i handlingens centrum är långt ifrån några ignoranta osympatiska puckon, av Paradise Hotel-typen, utan individer man faktiskt bryr sig om.

Nytt verk och tv-serie

En debutroman att rekommendera även till en äldre publik, således. För egen del skulle jag hur som helst gärna sluka mer av Karen M. McManus. Och tänka sig; hennes nya fristående verk Two Can Keep a Secret släpptes för bara en dryg månad sedan. Lägg därtill att One of Us Is Lying är på väg att bli tv-serie, så förstår var och en att 2019 ser ut att bli McManus år.

Skriven 2019-02-11

print

Våra samarbetspartners