LE PETIT CHEF – en exklusiv kulinarisk resa jorden runt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den lille filmstjärnan Le Petit Chef bjuder på en en fantastiskt god resa för alla sinnen!
Kockar är som bekant de nya rockstjärnorna och filmstjärnorna. Så vad kan vara bättre än att avnjuta en Dinner Time Story med filmstjärnan Le Petit Chef, världens minsta kändiskock?! Han har tidigare gjort succé i Dubai (premiär 2017) och i Berlin och London. Nu håller han hov på Ristoria Gothia Towers i Göteborg.

Kändiskock som dansar på borden

Kocken är 5 centimeter och 8 millimeter hög och vandrar runt på ditt matbord, samtidigt som du i hans sällskap reser praktiskt taget hela jorden runt, i Marco Polos fotspår, i jakt på de bästa och mest spännande smakerna på hela jordklotet.

Det här är bokstavligen 3D film för alla sinnen – och man behöver inga speciella glasögon för upplevelsen! Allt är otroligt verkligt, när Le Petit Chef hälsar, vänder blad i en bok, viker en pappersbåt av ett utrivet blad ur boken och sedan seglar iväg …

Mon Dieu! Vilken entusiasm!

Le Petit Chef talar engelska med charmig fransk accent och tumlar runt och upptäcker saker och är otroligt fysisk i sitt framträdande – och i sin entusiasm för mat! Höga skratt och förtjusta fnissningar hörs från borden under hela framträdandet!

3D effekterna som består av spännande maträtter dyker upp i verkligheten, med fantastiska smaker och dofter – och det är i verkligheten köksmästare Kenneth Älmqvist och hans exceptionella team som står bakom kreationerna, inte den animerade lille filmstjärnekocken. Allt skapas med en liten extra italiensk twist, fast med världen som spelfält. Marco Polo började ju trots allt sin resa i Venedig …

Packa kofferten med exklusiv matsäck!

Le Petit Chef tar med sig en enastående matsäck från sitt hemland Frankrike, en tartar på oxe med olivolja, schalottenlök, picklad zucchini och riven parmesan. Dessutom finns där en liten extra god rätt på sidan om: en pilgrimsmousseline med torkad räka, sunfire, vongole och granatäpple.

De båda rätterna finns i en liten mystisk låda som påminner om de koffertar som man använde på långväga resor förr i tiden.

Det är utannonserat i förväg att Le Petit Chefs film innehåller sex stycken maträtter som kommer att serveras under färdens gång – men redan den inledande menyn består alltså av två små rätter.

Arabisk skattkista och flygande mattor

Det är faktiskt svårt att tänka sig hur man ska kunna toppa de första smakerna på resan (speciellt pilgrimsmousselinen!) men det gör man redan under nästa stopp på färden, när det är dags att presentera den arabiska menyn.

Hela sex olika små rätter dyker upp i en arabisk skattkista, som vi själva får räkna ut hur den ska öppnas … och små hemvävda mattor dyker upp på borden. De är lagom stora för att Le Petit Chef ska kunna flyga vidare på dem.

Men i filmen flyger han istället på ryggen av en liten gråsparv … ett litet Nils Holgersson-aktigt drag i berättelsen, som görs med stor humor och finess.

Varm hyllning till de indiska kryddorna

Den indiska menyn sätter fokus på de exotiska kryddor som upptäcktsresande som Marco Polo riskerade livet för att ta hem till Europa … och denna kreation är ännu en fullträff när det gäller smak och presentation.

Hitintills har de tre första menyerna på resan alla varit fem-av-fem, både när det gäller presentation och smak, och efteråt debatterar vi livligt om det var den arabiska eller den indiska menyn som var absolut läckrast av dem alla. Smaklökarna dansar i alla fall även vid blotta minnet av dem.

Ett ätbart berg, höljt i dimma

Men den absolut snyggaste rätten är på väg – den fjärde menyn är från Himalaya, där Le Petit Chef fryser och rullar runt i snön och presenterar en ätlig snöboll för oss – en palettrensare som är härligt kylslagen och som dessutom har inbyggda rökeffekter, som ett berg av snö, omgivet av dimma. Denna citron och yuzusorbet med kokos och kristalliserad ingefära representerar ett unikt kök som man inte ofta upplever i Sverige, och det är härligt att något så ovanligt uppmärksammas på Le Petit Chefs långa och intensiva resa.

Sedan är man faktiskt härligt mätt och nöjd och belåten, men Le Petit Chef har ändå kvar några av sina mest vådliga äventyr när han når Kina, där han upptäcker nya spännande ingredienser och flyr från en liten drake, och vi avnjuter en liten kinesisk meny som fokuserar på smaken av krispigt anklår i hoisinsås och den nya Marco-Polo-ingrediensen ris.

Lyckligt slut med nyskapande klassiker

Därefter kommer Le Petit Chef hem igen, lagom för att presentera det lyckliga och välsmakande slutet på sin egen kära lilla filmiska stjärnkrog, där han skapar en läcker dessert baserad på sina upplevelser från hela resan. Ris från Kina, saffran från Arabien och vanilj från Indien ackompanjeras av toner av apelsin, kanel och kardemumma. Tillsammans skapar dessa ingredienser en lika klassisk som nyskapande crème brûlée.

Detta är kanske en lite för stor och för tung efterrätt, när fem rätter redan har passerat, men samtliga gäster på denna unika filmupplevelse lämnar helt tomskrapade fat – så kockens analys att detta är den ultimata finalen på ett särdeles vackert och ovanligt äventyr visar sig vara helt klockren.

Mat som skådespel

Det finns så mycket som är unikt med denna Dinner Time Story, upplevelsen att befinna sig helt inne i en film, att vara i ett mörkt, specialdesignat rum där hela världen uppenbarar sig, och så ljusglimtarna som tänds när de bästa 3D effekterna dyker upp: Maträtterna, som bjuder på så mycket spänning och aktiverar känsel, smak och lukt på ett sätt som varken filmer eller vanliga menyer brukar göra.

Man får också känslan av hur det kunde vara att vara inbjuden på en tjusig bankett förr i tiden, till exempel någonstans i Paris eller Venedig. Maten skulle vara ett skådespel, en parad av olika rätter, och skådespelet är en del av middagsupplevelsen.

Från venetianskt fantasipalats, till italiensk kaffebar

Filmen och sexrättersmiddagen med Le Petit Chef i centrum tar lite över två timmar. Många små rätter sprids ut under en längre tid, precis som i venetianska palats. Marco Polo skulle ha älskat det!

Därefter lämnar man den magiska film-och-mat-upplevelsen för en italiensk kopp kaffe i baren och småprat om vilken fantastisk resa man just varit med om. Bokstavligen! Den godaste och mest miljövänliga jorden-runt-resa som man kan tänka sig!

  • Le Petit Chef börjar sin berättelse

Skriven 2019-02-08

print

Våra samarbetspartners