POLAR – no brainer att avnjuta en skoningslös Mads Mikkelsen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För tillfället får Jonas Åkerlund stora doser verbalt stryk för sin nya film Polar, som i dagarna lades upp på Netflix. Övervåldsamt, in absurdum, sexistiskt, övertydligt och dessutom rent allmänt kasst.är domen. Inte ens de som i vanliga fall uppskattar den här sortens rullar ska tydligen gilla det här. Överdrivna reaktioner? You bet. Inte minst ter det sig löjligt att gnälla över den här typen av saker i en film signerad just Åkerlund.

Grälla penseldrag upprör

För säga vad man vill, men denne man har aldrig backat från det kontroversiella. Därmed inte sagt att han gillar att provocera, men han verkar i alla fall inte bry sig om vad folk tycker, Den Stockholmsbördige regissören målar med breda spretande grälla penseldrag som nästan rutinmässigt gör moralens väktare och smakdomare upprörda. En konst han förfinat i massor av rockvideos,

Några av de tidigaste var The Prodigys Smack My Bich Up och en barnförbjuden version av The Cardigans My Favourite Game. Och vem minns inte Rammsteins Pussy och Telephone, i vilken Lady Gaga och Beyoncé var stjärnorna.

Svart komiskt knarkdrama

Så med tanke på detta; varför i hela världen skulle Åkerlunds filmer vara annorlunda?. Debutfilmen Spun skulle i första hand kunna betecknas som ett svart komiska knarkardrama, och den varudeklarationen ljuger knappast. För oj vad det knarkas i den här filmen, enligt Wikipedia tas det hela tjugotre silar under de 101 minuter filmen pågår.

Mord och kyrkbränningar i metalkretsar

Innan Polar gjorde Jonas Åkerlund för övrigt den ännu så länge inte biovisade Lords of Chaos. Vad den handlar om? Åttiotalets urspårade norska black metalscen såklart. Jag säger ”såklart” för att det är just Åkerlund som åsyftas. Inte många mer än han skulle ha lust att göra film om mord och kyrkbränningar i djävulsdyrkande metalkretsar, men det här är en man som gärna ville.

Skott i huvuden och grafisk tortyr

Men för att nu återgå till Polar; det är klart denna skapelse är trashy, grov och extremt våldsam på ett tämligen grisigt sätt. Estetiken påminner åtminstone inte så lite om lågbudgetrullar med uselt production value Med den skillnaden att man här ser att upphovspersonerna faktiskt haft tillräckligt med pengar för att förverkliga sin vision. Det hela ser snyggt ut. På sitt sätt. Och på tal om vision, ett av målen har säkert varit att visa om inte så många skott i diverse huvuden som möjligt, så i alla fall göra dem så grafiska som möjligt. Sedan finns här en sekvens som involverar en borrmaskin, en udda shoot out och en ovanligt grafisk tortyrscen.

John Wick, ett stiliserat alternativ

Säg vad kan man väl önska sig mer ? Om det är ultravåld som står på önskelistan alltså? Kanske ett betydligt mer sofistikerat handlag och en något mer utvecklad story. Men i så fall är det bara att varmt rekommendera Keanu Reeves lika våldsamma, men samtidigt läckert stiliserade John Wick-rullar istället. Vars trilogi avslutas senare i år, för övrigt. Tala om urtjusig iscensättning och en historia som tyder på visst nytänkande och kittlar fantasin.

Inte för den känslige och äckelmagade

Fast med detta sagt. Ni actionfans som gillar er underhållning hardcore har trots allt en hel del att hämta i Polar. Åkerlund har gjort kompromisslös, grym rulle i högt tempo. Som definitivt inte är för den känslige och äckelmagade, får man väl tillägga. Frågan är när jag såg något så här våldsamt senast. Är osäker. Fast det är förstås givet att det är en vattendelare. Utan tvekan är det så. Men om man nu ska se något trashy med en skoningslös Mads Mikkelsen i huvudrollen är det likväl en no brainer att avnjuta den och kanske till och med gilla vad man ser. För vissa i alla fall.

Skriven 2019-02-04

print

Våra samarbetspartners