BAGAGE, Lisebergsteatern, Göteborg den 1 februari 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Pär Nymark
Medverkande: Annika Andersson, Gustaf Hammarsten, Emma Peters och Robin Stegmar
Originalmanus: Sam Bobrick
Översättning och bearbetning: Nymark & Bendixen
Scenografi: Fredrik Dillberg
Grafiskt content: Mikael Riesebeck
Mask & peruk: Tiina Bengtsson
Kostym: Caroline Eriksson
Premiär: 1 februari 2019
Spelas: till och med den 30 mars 2019

BETYG: FEM

Packa kappsäcken och ta dig till Lisebergsteatern — Bagage är en dramakomedi som inte får missas! Briljant ensemble med Gustaf Hammarsten, Emma Peters och Robin Stegmar toppas av Annika Andersson som marsipanrosen på komeditårtan. Här gör hon sitt livs roligaste roll och visar vilken komedins primadonna hon verkligen är!

Skojigt omaka par

Dock: huvudrollen i Minns du mig? var på många sätt lika rolig och underfundig, och Bagage är i likhet med Minns du mig? också en komedi av Sam Bobrick.

Samma team står bakom båda uppsättningarna och det här teamet vet hur en komisk slipsten ska dras! Annika Andersson och Gustaf Hammarsten spelar ett omaka par, Mia och Mårten, som blandar ihop sina väskor. Och ljuv musik uppstår direkt när de möts för att byta tillbaks sina väskor? Nej, inte alls!
De tycker båda två att den andre är den mest odräglige person de någonsin mött. Men kärlek kan som bekant börja med bråk, som talesättet går, och paret Mia och Mårten är just ett sådant skojigt omaka par som man direkt hejar på i en romantisk komedi. Eller hur?

Besservisser uppåt väggarna fel

Dramat har knappt kommit igång förrän TV-kändisen Dr. A. Aronsson (spelad av Robin Stegmar) dyker upp på scenen, river ner den fjärde väggen och talar om för publiken varför det inte ska bli just Mia och Mårten … Allt man behöver veta finns att läsa i hans böcker Par i Konflikt, Par i Krig och Par i Helvetet! förkunnar han, till publikens skattsalvor. Ingenting är väl roligare än en besserwisser som har helt uppåt väggarna fel, för det udda paret Mia och Mårten har redan fått publikens sympati och dessutom har de Mias bästa väninna Tove (spelad av Emma Peters) på sin sida. Vad kan gå fel?

Smart komedi

Bagage är en ovanlig komedi, en komedi för alla som tröttnat på spring-i-dörrarna farser och förutsägbara lögnhärvor, som huvudpersonerna trasslar in sig i när hemligheter ska döljas. Det här är en smart komedi där man aldrig vet vad man har att vänta sig och Mias och Mårtens vanlighet gör att publiken älskar dem direkt. Mer utflippade karaktärer representeras av Tove och Dr. Aronsson.

Omöjligt inte bli involverad

Rent visuellt är det också en intressant föreställning där en lägenhet kan förvandlas till nästan vad som helst, med hjälp av ljusprojektioner. Det är omöjligt att inte bli involverad och att känna för karaktärerna, vilket också Dr. Aronsson får erfara. Han kan i längden inte stå utanför och kommentera, han måste helt enkelt ta sig in i handlingen …

Vardagliga repliker som komediguld

Ofta när det gäller komedier upplever man en trög start (både när det gäller film och teater) men Bagage drar ner skrattsalvor direkt, och skratten fortsätter att hagla hela tiden, genom hela föreställningen. Från början till slut!

Även vardagliga repliker som “Alla älskar Ahlgrens bilar!” låter som komediguld när det är Annika Andersson som yttrar orden. (Gissa om det går åt Ahlgrens bilar i pausen!).

Bagage bättre än självhjälpsböcker

Den beskäftige Dr. Aronsson har ett obetalbart minspel och kroppsspråk som gör att publiken vrider sig av skratt när han ska förklara varför allt kommer att gå åt helvete och gång på gång försöker sälja sina tjocka tegelstenar till självhjälpsböcker. Mias kommentar, att hon inte litar på någon som tjänar mer och mer pengar ju sämre hon mår, är klockren, och drar ner nya skrattsalvor.

Alla borde få uppleva lyckan att se Bagage!

Den föreställningen ger förmodligen mer glädje än alla självhjälpsböcker i världen!

Skriven 2019-02-02

print

Våra samarbetspartners