BILLIONAIRE BOYS CLUB

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Ljummen ungdomlig svindlarhistoria från verkliga livet, USA 2018
Regi: James Cox
I rollerna: Anson Elgort, Taron Egerton, Emma Roberts, Jeremy Irvine, Thomas Corquerel
DVD/Blu-Ray/VOD

BETYG: TVÅ
(Noble Entertainment)

Många råkade illa ut – den stora majoriteten säkert med rätta – när #MeToo briserade, men tala om att bli persona non grata. Få om ens någon skådespelare avpolleterades så snabbt och grundligt som Kevin Spacey sedan han anklagats för att ha antastat en underårig tonåring en gång då det begav sig. Först fick han kicken från lysande tv-serien House of Cards. Sedan blev det bara tyst. Eller snarare dödstyst. Länge. Sedan kom nyheten så småningom någon gång förra året att nästa film med honom bara skulle dumpas på bio utan något som helst marknadsföringsståhej. Den filmen var Billionaire Boys Club.

Inte alldeles oumbärlig

Nu är samma film aktuell på Blu-Ray och DVD, och då nämns inte Spaceys namn ens på omslaget. Vilket förstås säger en hel del. Den rasande duktige karaktärsskådisen borde ju i vanliga fall ha nämnts som tredjenamn efter Baby Driver himself, Anson Elgort och Taron Egerton, värstingsynglingen i Kingsmanfilmerna.

Men om man nu bortser från Spaceydebaklet är väl i ärlighetens namn Billionaire Boys Club inte alldeles oumbärlig. Visst, det hela ter sig såväl någorlunda habilt som stabilt och för all del även hyggligt underhållande, men också tämligen men- och färglöst. Synd på så rara ärtor eller snarare en så smaskig historia, får man väl säga.

Slöseri och storhetsvansinne

Smaskig inte minst för att den är verklighetsbaserad. Det är tidigt åttiotal, och Joe Hunt har inte mycket mer på pluskontot än ett smort munläder och en idé om hur pengar ska genereras snabbt. Via bäste alternativt ende polaren från high school, Dean Karny får han snabbt in en fot den unga rikemansklubben, varpå investeringspengarna börjar rulla in så fort rätt personer blivit övertygade om Hunts förträfflighet.

Billionaire Boys Club är snart en realitet, liksom slöseriet och storhetsvansinnet. Problemet är bara att konceptet snabbt fallerar. Dessutom blir svindlarna till råga på allt själva svindlade. I det läget övergår allvaret till att inte bara handla om pengar, utan tillika även om dödligt våld. Därefter var inte minst Hunts och Karnys öden beseglade.

Märkligt ljummet

Som sagt; Billionaire Boys Club bjuder i grund och botten på en intressant och spännande historia från det excesspräglade åttiotalet, men själva dramat ter sig överlag märkligt ljummet trots alla svängningar och förmenta känslostormar.

Föregångare troligen starkare

Frågan är om inte miniserien – från 1987 – med samma titel om samma händelseförlopp med brat packskådespelaren Judd Nelson i huvudrollen är starkare än denna nya version. Jag vill minnas att den var avsevärt bättre och inte minst mer inspirerad. Men å andra sidan, det var över trettio år jag avnjöt denna första version på video. Så helt säker är jag ju inte.

Skriven 2019-01-28

print

Våra samarbetspartners