Baserat på ett sant rykte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

”Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska mot full sysselsättning. Det mina vänner är Socialdemokratisk politik!”, slogs ”fast” av Stefan Löfven vid Socialdemokraternas partikongress 2013. Målet då var att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men regeringens mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 finns inte längre med som policy för det kommande året enligt regeringsförklaringen januari 2019.
Under min uppväxt i Tjeckoslovakien, slogs det fast och bestämt följande: ”So Sovietskym zväzom na večné casy!” / ”Med Sovjetunionen för eviga tider!” Sedan kom andra tider, och det som slogs fast för evigheters evigheter, försvann ur bilden som Annie Lööf(s) sko som hon sakrosankt utfäst sig att äta upp om hon satte sig i samma regering som Socialdemokraterna.

Leka sköldpadda tillsammans

Jag kallar den allvarsamma, pedagogiska men även lagom underhållande leken ”Leka sköldpadda tillsammans”. Detta mest på grund av att den heter så. ”Leka sköldpadda tillsammans” lämpar sig lika mycket för de anställda som för de friställda.

Antalet lekdeltagare kan variera, beroende på konjunkturläget och de marknadspolitiska åtgärder som gäller för stunden.
Till leken behövs fem garanterat obesprutade äpplen, som skall symbolisera den arbetsmarknadspolitiska satsning som alltid döps till något så hoppingivande som exempelvis Kunskapslyftet. Fyra av dessa äpplen bör vara gröna Granny Smith och det femte bör vara ett gult Golden Delicious.

Äpplena läggs på golvet, alla intill varandra. En av deltagarna utses till sköldpadda och hen står böjd över äpplena för att skydda dem. De övriga deltagarna försöker nu var för sig eller i samlad trupp, att knycka äpplena. Var och en av deltagarna har ett par halvt kilo tunga stenar i händerna och de kastar stenarna på sköldpaddan. Fast var försiktig, om något av äpplena blir skadat, måste leken avbrytas och det roliga tar därmed slut.
Sköldpaddan låtsas att ha en sköld som skyddar mot alla träffar i huvudet eller annanstans och tar små dansanta steg över äpplena.
Om någon av äppeltjuvarna blir tagen av sköldpaddan, får tjuven vara sköldpadda och den före detta sköldpaddan vara tjuv, om krafterna inte tagit slut redan tidigare.

Och så håller leken på till dess, att alla äpplen stulits. Därefter göms äpplena på någon eller några arbetsförmedlingar i någon eller några svenska kommuner. Den som sist var sköldpadda, ska nu buggande leta reda på äpplena.
Jag vet inte varför just ett av äpplena skall vara Golden Delicious, men å andra sidan vet jag ej heller varför avskedanden av arbetsdugliga människor anses förbättra statens finanser. Men en invandrare kan naturligtvis aldrig begripa sitt nya lands tänkande till fullo.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

Skriven 2019-01-23

print

Våra samarbetspartners