PLOEY – ETT VINTERÄVENTYR (Ploey – You Never Fly Alone)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Árni Ásgeirsson
Manus: Friðrik Erlingsson
Svenska röster: Malte Lessing, Anders Öjebo, Magnus Mark, Mikaela Tidermark, Ester Lejdemyr

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-01-18

Högtflygande animerad strandpipardramatik från Island! Det är man inte bortskämd med på svenska biografer! Den lilla strandpiparen kallas lóa på isländska – därför är det helt logiskt att hjälten i den här strandpiparhistorien heter Ploey och hjältinnan Ploveria.

På Island ses strandpiparen som vårens budbärare och när filmen Ploey – Ett vinteräventyr inleds så är det vår på gång och strandpiparna är på ingång. De flyger snyggt i formation och skyddas av de modiga tärnorna — men tärnorna faller för ett lockbete och sedan attackeras strandpiparna av falken Skuggan, som lyckas fånga en strandpipare till middag. De två fåglar som kommer att bli Ploeys föräldrar klarar sig dock oskadda. Än så länge.

Det är när lille Ploey ska ta flyglektioner som Skuggan kommer och tar Ploeys pappa och Ploey blir så traumatiserad att han helt förlorar flygförmågan. Detta, och en elak katt, bär skulden till att Ploey blir kvarlämnad på Island när alla de andra strandpiparna drar söderut.

Ploey förstår att han måste hitta den mytomspunna evigt varma Paradisdalen för att överleva vintern … Det blir en lång, lång vandring (Ploey kan ju inte flyga) för en mycket liten fågel, men på vägen till Paradisdalen blir han bäste vän med snöripan Ripa och lär känna den italienska musen Musio och hela hans musfamilj. Trion turas om att rädda livet på varandra och visst finns sagans Paradisdal på riktigt! Där lever alla djur i en utopisk harmoni och alla är vegetarianer. Ploey är ändå inte riktigt lycklig, trots att han har allt, för han längtar efter de andra strandpiparna, som kommer tillbaka med våren, och han inser att för att vara en riktig hjälte måste han försaka Paradiset och skydda de andra strandpiparna från Skuggan …

Ploey – Ett vinteräventyr är något så sällsynt som en isländsk tecknad barnfilm som går upp på svenska biografer! Denna film har likt strandpiparna flugit ut i världen och gjort succé, för alla älskar söta djur och sedelärande fabler och pampiga snötyngda vidder, som kan jämföras med miljöerna i Disneyfilmen Frozen.

Det här är en barnfilm som vänder sig till barn och som inte skämtar med vuxna över huvudet på barnen. Filmen tar existentiella frågor på allvar och den handlar om ett av de värsta skräckscenarios som finns: att bli bortglömd och kvarglömd och ensam.

Vad man kan vända sig mot är att rovdjur, som katten och falken och räven, framställs som onda. Vad skulle egentligen falken Skuggan ha att tjäna på att utrota strandpiparna? Då skulle ju han, och andra falkar, inte ha någon mat i framtiden! Dessutom: Ploey lyckas springa ifrån falken Skuggan, vilket är helt vansinnigt, inget djur kan springa ifrån en falk, falken är det snabbaste djur som finns, 320 kilometer i timmen är en oslagbar flyghastighet.

Men dessa djur är ju i första hand inte djur utan fabelkaraktärer, alltså kan man ha en get som bräker ur sig visdomar, och en ren som magiskt uppenbarar sig som räddaren-i-nöden när man blåser i en snäcka, och en räv som tydligen sett för mycket på kock-program på TV … Och så stannfåglar som klagar på att nu kommer flyttfåglarna, de där eländiga sommargästerna … Här finns alltså samma konflikt mellan bofasta och sommargäster som alla människor verkar ha överallt där det finns havsutsikt!

Ploey upptäcker också att när sommargästerna drar, så stänger affärer och restauranger och den lättförtjänta maten försvinner … Det där är helt realistiskt. Så mycket på sommarställen är säsongsberoende, och en plats är inte densamma på sommaren som på vintern. Det får Ploey lära sig den hårda vägen.

Ploey och Ploveria är otroligt charmiga och vältecknade karaktärer, dessutom är det roligt att det är Ploveria som drömmer om att bli ledare för flocken av strandpipare, inte Ploey. Ripa är också en härlig hjälpare till hjälten, och i den svenska versionen pratar han värmländska. Den dialekten skänker något visst till lakoniska uttalanden som att det inte går att hitta en varm hög med snö, för en varm hög med snö kallas vatten.

Mellan starka varumärken som Bamse och Sune och den kommande DisneyPixarfilmen, där Röjar-Ralf gör comeback, får man hoppas att många också hittar till filmen om Ploey och flyger ut på äventyr med detta lilla nykläckta charmtroll. Och Island ser otroligt vackert ut i filmen. Nästan så att man börjar drömma om att bli sommargäst där …

Skriven 2019-01-24

print

Våra samarbetspartners