MELODIFESTIVALEN 2019 – Nu ändras röstningen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Röstningen via Melodifestivalens app slår nya rekord varje år. Nu ändras röstningssystemet. Nytt för i år är att alla appanvändare delas in i sju olika tittargrupper som baseras på ålder. Alla telefonröster hamnar i en åttonde tittargrupp. Samtidigt försvinner möjligheten att rösta via sms. Hjärtat i rutan kommer att visa de olika tittargruppernas engagemang och vilken tittargrupp som är extra engagerad i realtid. Alla olika åldersgrupper har lika stor makt.

Syftet med ändringen är att många upplever att det enbart är barn som styr resultatet. Men efter en djupdykning i röstningssiffror från tidigare år går det att se ett annat mönster.
– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Förra året kom över 6 miljoner röster in via Melodifestivalens app. Engagemanget har ökat med nära 2000% sedan appen lanserades. Att rösta i Melodifestivalen är något som nästan var femte tittare gör.
–Det här är en världsunikt hög nivå för engagemang i ett TV-program och något vi är mycket stolta över, säger Anette Helenius.

Även hjärtat i TV-rutan får ett nytt utseende. Under TV-sändningen kommer hjärtat att bulta baserat på mängden röster som kommer in just nu. Hjärtat i rutan kommer inte bara att pulsera utan också växla färg. Färgen motsvarar den tittargrupp som är mest engagerad just nu.
–Vi vill att allas röster ska höras. Det här är hela Sveriges tävling, oavsett hur gammal du är, säger Anette Helenius.

Möjligheten att SMS-rösta försvinner, men telefonröstningen finns kvar. Och det kommer även fortsättningsvis att gå att skänka pengar till Radiohjälpen via telefon. Alla telefonnummer går även att ringa direkt från appen.

Tillvägagångssättet vid hjärtröstningen i appen ändras inte. Men användaren behöver ange ålder vid inloggning.

I finalen röstar även en internationell jury som består av samma antal jurygrupper som tittargrupper (8 st). Fördelningen mellan tittarna och internationella juryn är 50/50.

Så här ser tittargrupperna ut:
Grön: 3-9 år
Turkos: 10-15 år
Blå: 16-29 år
Lila: 30-44 år
Rosa: 45-59 år
Röd: 60-74 år
Orange: 75+
Telefon (ingen färg)

Deltävling 1-4:
Varje tittargrupp delar ut samma antal poäng (43). Fördelat på skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Andra chansen:
Varje tittargrupp delar ut en poäng till den som fått flest röster i varje duell. Blir det oavgjort i någon duell räknas istället antal röster.

Finalen:
Varje tittargrupp delar under en deltävling ut 58 poäng, baserat på skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Åtta internationella jurygrupper delar dessutom ut ytterligare 58 poäng var, baserat på samma poängskala. Bidraget som får flest poäng vinner Finalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Den nya versionen av appen släpps inom kort.

© SVT

print

Våra samarbetspartners