HUNTER KILLER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Donovan Marsh
I rollerna: Gerard Butler, Gary Oldman, Michael Nyqvist, Common, Linda Cardellini

BETYG: TRE
Premiär 2019-01-11

Vad är den gemensamma nämnaren mellan Michael Nyqvist och Sean Connery? Rätt, bägge har varit ryska ubåtskaptener och tillika “good guys” något som måste gen en unik status då ryssar knappast brukar ha hjärtat på rätta stället i actionfilmernas värld. Connery alltså i The Hunt For Red October och nu alltså Nyqvist som gör gemensam sak med amerikanarna att rädda världsfreden.

Under det kalla kriget var det glasklart att helvetet fanns i Kreml och det var höst upp “hornpelle” satt och fördelade sin ondska på världskartan. I dag råder någon märklig hatkärlek mellan Vita Huset och Kreml varför skurkarna förvisso finns kvar i moder Ryssland, men nu i skiktet under presidenten.

När det nu blir en kupp i landet är det inte oväntat från militärt håll där man aldrig gillat att det kalla kriget tinat. Ute på havet trängs amerikanska och ryska ubåtar och när sådana börjar flyga i luften dröjer det naturligtvis inte länge förrän motparten börjar fingra på avtryckaren. Hjälten som fixar biffen spelas av en blodfattig Gerard Butler, som styr sin ubåt med järnhand samtidigt som han är som en far för sin besättning.

Gary Oldman axlar den i sådana här sammanhang alltid närvarande amiralen som fräser och väser sig igenom handlingen. Presidenterna i USA (en kvinna för något skall ju en sådan vara även i en sådan här rulle) och Ryssland är innerst inne reko och vill göra skäl för sina löner och inte puckla på varandra om det går att undvika.

Av det hela har blivit en bitvis spännande och actionladdad historia som förlorar på att vara för lång och långbänkar som egentligen bara administrerar onödig dialog.

Kunde var intressant om man utvecklade relationen mellan kaptenerna Butler och Nyqvist liknande den som fanns mellan Robert Mitchum och Curd Jurgens i Dick Powells klassiska Fienden i djupet. För Michael Nyqvist som tragiskt lämnade oss alltför tidigt hade det knappast gett mer utdelning i karriären än en huvudroll här hemma. I sluttexterna krediterar man honom hedersamt.

Skriven 2019-01-09

print

Våra samarbetspartners