L.E.K.O. från progg till popstjärnor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling är tillbaka i SVT som popgruppen L.E.K.O, Sveriges mest framgångsrika band genom tiderna. Vi följer dem på en händelserik turné genom två svenska decennier med start i 1970-talets solidariska kollektivism. Den nya serien Bandet och jag har premiär den 27 januari i SVT1 och SVT Play.

Senast vi såg dem tillsammans var i Bye bye Sverige där de gestaltade svenskarnas emigration till Amerika. I Bandet och jag tar de med oss på en resa genom en av de mest omvälvande perioderna i Sveriges historia, berättad genom den fiktiva popgruppen L.E.K.O:s uppgång och fall.

L.E.K.O. inleder sin musikaliska bana på 1970-talets alternativa musikscen men får sitt genombrott när de vinner Melodifestivalen. Tack vare sin förmåga att tolka tidens anda fortsätter bandet att vara aktuella under hela 1980-talet fram till splittringen då medlemmarna överger gruppen för att satsa på sig själva och sina solokarriärer.

Berättelsen om L. E. K. O. startar i nutid, när de fyra ex-medlemmarna återförenas inför en tv-inspelning på ett slott. Nästan trettio år har passerat sedan de forna bandmedlemmarna gick skilda vägar. Och medan Lotta, Erik, Kakan och Olof går stavgång, trampar vin och tävlar i tipspromenad stiger gamla minnen av lögner, svek och missbruk upp till ytan.

– Berättelsen om L. E. K. O. är en gestaltning av det svenska 1970- och 80-talet. Parallellt med L.E.K.O:s resa mot internationell berömmelse blir svenskarna kända som världens mest individualistiska folk. Och precis som L.E.K.O. överger Sverige idén om det starka kollektivet och går all in för den starka individen, säger seriens producent och regissör Karin af Klintberg.

– Det är underbart att det här gänget återigen har lyckats skapa TV som gör en både gladare och smartare. Förutom humor och kittlande nostalgi ger Bandet och jag oss många nya tankar – ett större perspektiv som handlar om hur vi svenskar förändrades som folk, säger Eva Beckman, programbeställare för kulturen på SVT.

Serien sänds i fyra avsnitt á 60 minuter med premiär 27 januari kl 21 i SVT1 och SVT Play.

© SVT

print

Våra samarbetspartners