THE BIG SHORT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skojfriskt upplysande finanskraschdrama, USA 2015
Regi: Adam McKay
I rollerna: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo
Land: USA, 2015
(Fox)

BETYG: FYRA

Nobody expects the Spanish inquisition.

Ingen väntar sig att allt ska rasa som ett korthus. Eller ett Jengatorn. The Big Short spelar Jenga med bankerna.

Ingen hade väntat sig världsekonomins kollaps. Ingen? Några få nördar och outsiders gjorde det – förutspådde det som INGEN, inte storbankerna, inte media, inte regeringen, inte Alan Greenspan, det som INGEN ens vågat TÄNKA på. Och de vågade satsa på sin idé. Satsningen kallades “The Big Short”.

Oscarsbelönad, bästsäljande historia

The Big Short: Inside the Doomsday Machine är en bästsäljande bok av Michael Lewis som handlar om hur “the housing bubble” byggdes upp och senare kollapsade. Att IT var en bubbla, det vet vi, men hur kan HUS vara en bubbla? Hus verkar ju ganska solida och pålitliga … Men en bubbla var det, och bubblan sprack.

Manuset The Big Short belönades med en Oscar för bästa manus baserat på en förlaga. 2015 års Oscar för bästa originalmanus gick till Spotlight. Båda priserna bästa manus gick alltså detta år till “de stora skandalerna”. Det är svårt att säga vilken skandal som var störst.

Alla stjärnor tackade ja till medverkan

Filmen The Big Short är en stjärnspäckad historia — alla tycks ha velat vara med. Christian Bale som Michael Burry, medicine doktor med aspergers och ett fantastiskt sifferminne. Det är han som upptäcker “husbubblan” trots att alla hävdar att man inte kan se en bubbla. Steve Carell som Mark Baum (verklighetens på Steve Eisman), Ryan Gosling som Jared Vennett (verklighetens Greg Lippmann), Brad Pitt som Ben Rickert (baserad på Ben Hockett), John Magaro som Charlie Geller (baserad på Charlie Ledley), Finn Wittrock som Jamie Shipley (baserad på Jamie Mai) och Marisa Tomei som Cynthia Baum (verklighetens Valerie Feigen).

Kändisar som spelar sig själva

Lägg till den digra listan kändisar som spelar sig själva och som “förklarar” ekonomiska begrepp genom att bryta den fjärde väggen och prata direkt in i kameran: den australiensiska skådespelerskan Margot Robbie badar bubbelbad och dricker champagne, stjärnkocken Anthony Bourdain lagar en ny rätt av gammal osåld fisk, popstjärnan Selena Gomez och kändisekonomen Richard Thaler förlorar massor av pengar på ett casino i Las Vegas … Så här kul har aldrig ekonomi presenterats förr!
Michael Moore måste vara Hulken-grön av avund – det här är spetsigare, roligare och mer cyniskt än någon satir han någonsin gjort!

Tilltalar publiken och bygger Jenga

Den karaktär som är mest olik “originalet” är Ryan Goslings – hans jobb är att likt Frank Underwood i House of Cards ständigt prata med publiken och förklara vad som egentligen pågår – samtidigt som han interagerar med de andra skådespelarna i filmen. Roligast är när han demonstrerar husbubblan med hjälp av ett stort Jenga bygge som rasar.

När dammet efter den stora Jenga kollapsen i verkligheten har lagt sig är åtta miljoner människor utan jobb, sex miljoner förlorar sina hem och de amerikanska bankerna har förlorat fem triljoner dollar. Det är ett stort bankrån. Men på grund av felsatsningarna rånade bankerna i princip sig själva – pengarna bara försvann och “vanligt folk” fick ta smällen.

Vinster och förluster

De som satsar i The Big Short blir alla rika. Vi pratar om biljoner dollar. Men Mark Baum drar sig ändå för att sälja – han vill inte bli rik på att bankerna gjort fel, och tänker på att miljontals människor förlorar hus och hem och jobb. Till sist säljer han motvilligt, annars skulle hans team och hans bank också gått under. Men han har dåligt samvete.

Det är detta som skiljer ut hjältarna i filmen – alla blir rika, men hjältarna har i alla fall lite lagom dåligt samvete för den nyförvärvade rikedomen.

Skriven 2019-01-07

print

Våra samarbetspartners