HOLMES & WATSON

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Etan Cohen
I rollerna: Will Ferrell, John C. Reilly, Ralph Fiennes, Rebecca Hall, Kelly MacDonald

BETYG: ETT
PREMIÄR: 2019-01-02

Nästan alla har vi väl något av en tramsebyxa i sig. Därför ska också villigt medges att vissa av Will Ferrells filmer faller mig tämligen hårt på läppen. Som urfåniga Step Brothers eller snutkomedin The Other Guys. Eller till och med som nu senast den här i Sverige icke biovisade House i vilken Ferrell och den alltid lika sevärda Amy Poehler spelade det äkta paret som öppnar illegalt casino i sin egen villa med förväntat katastrofalt resultat.

Holmes & Watson är dock något helt annat. I betydligt sämre bemärkelse. Man kan till och med fråga sig om det här inte är bland det sämsta Ferrell någonsin fått till. Londonmiljöerna anno strax innan sekelskiftet och kläderna är värda en eloge, men i övrigt är detta försök till Sherlock Holmesskoj en sorglig soppa. I stort sett ingenting fungerar.

Det ter sig närmast förfärande att två så rutinerade lustigkurrar som Ferrell och parhästen John C. Reilly lyckas ha så usel komisk timing i stort sett rakt igenom en hel film. Å andra sidan ger manusförfattande regissören Etan Cohen (Tropic Thunder, Men In Black 3) dialog inte duon mycket att arbeta med heller. Pinsamt är det enda vettiga ordet att använda för att beskriva sådant som en förment flabbsensuell obduktionsscen och klanterier som sånär tar Drottning Victoria av daga.

Det enda riktigt flinframkallande är ett snyggt iscensatt musikalnummer med fyndig lyrik. Sedan kan det vara värt att nämna ett meningsutbyte med några diskreta verbala sparkar mot USA:s nuvarande president. Här klarade filmen plötsligt av att vara subtilt kul. I någon minut.

Fast i övrigt är Holmes & Watson inte mycket att hänga i den vid det här laget avklädda julgranen. Tala om slöseri med talang, och då talar jag inte bara om Ferrells och Reillys urspåring, utan även om det meningslösa i att duktigt folk som Rebecca Hall, Kelly MacDonald, Benedict Cumberbatch, Steve Coogan och icke minst Ralph Fiennes ställde upp.

Skriven 2019-01-06

print

Våra samarbetspartners