BRYAN FERRY AND HIS ORCHESTRA, Bitter-Sweet (BMG)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bryan Ferry har alltid haft en flair för att göra andras sånger till sina egna. Vem tänker nödvändigtvis på John Lennon i dessa dagar när de hör hans tolkning av Jealous Guy bara för att nu ta ett extremt tydligt exempel.

Ett kvalitetsprojekt

På detta nya album tolkar han dock sig själv. Lustigt, ironiskt eller logiskt nog – välj själv. Men hur man nu än väljer att se på detta projekt är det givet att det handlar om kvalitet. En skiva för de närmast sörjande? Inte nödvändigtvis. Sant är dock att det nog i första hand är fansen som följt mannens karriär som lär förstå vad han sysslar med, syftet och inte minst vad poängen är.

Logisk fortsättning

För det här är inte ens jazzigt i croonedoftande bemärkelse, utan snarare en tillbakablick mot tjugotalet. Som bekant har Ferry och hans orkester bidragit med musik till Netflixserien Babylon Berlin på sistone, och det här är alltså den självklart logiska fortsättningen.

Vitalt och läckert

Att det hela låter retro behöver inte ens nämnas, men det gör det med en slags odefinierbar modern touch. Från stunsiga öppningen Alphaville via romantiskt dansanta Reason Or Rhyme och en instrumentalt elegant Dance Away ända fram till avslutningen med den vackra tolkningen av Boys and Girls med en känslofyllt nyanserad Ferry på låg vokal nivå ter sig det här både vitalt och läckert.

Uppenbar kärlek

Vi talar sofistikerad underhållning med substans och en uppenbar kärlek till både det egna materialet och den tidsera som så uppenbart hyllas.

Skriven 2018-12-27

print

Våra samarbetspartners