MINA PÄRON (Mes héros)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Allvarligt lättsam komedi, Frankrike 2012
Regi: Éric Besnard
I rollerna: Josiane Balasko, Gérard Jugnot, Clovis Cornillac, Pierre Richard, Ibrahim Burama Darboe
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)


BETYG: TRE

Päron och lavendel blev nyligen en biosuccé över hela världen, överallt där det finns vänner av fransk film, som gärna vill se en “livet på landet” film, med böljande lavendel- och solrosfält, vackra gamla päronträd och en sådan där bitterljuv kärlekshistoria som franska filmer verkar vara så unikt bra på att leverera.

Inget päron i originaltitlarna

Èric Besnard stod för både manus och regi. I Sverige kan man lätt tro att Besnard har päron som favoritfrukt – innan Päron och lavendel gjorde han filmen Mina päron. Men päron finns inte med i någon av originaltitlarna. “Mina päron” i original är “Mina hjältar” – Mes héros – och Besnard har dedikerat filmen till sina föräldrar.

Plockar svamp och smygpimplar

Nu handlar ju inte filmen direkt om Èric Besnards föräldrar. Huvudpersonen Maxime i Mina päron är inte heller en medelålders filmregissör (som Èric Besnard) utan en ambulansförare och egenföretagare (ambulansväsendet har råkat ut för privatiseringsvågen). Pappa Jacques i filmen håller mest på med att plocka svamp, smygpimpla och meka med lampor i ett uthus. Èric Besnards far i verkligheten, Jacques Besnard, är berömd filmregissör och manusförfattare. Ja, äpplet faller inte långt från päronträdet!

Samspel att njuta av

Det är ovanligt med filmer som har äldre personer som huvudrollsinnehavare. Visserligen mindre ovanligt i Frankrike än i t.ex. Sverige eller USA, men ändå: det är bara att passa på att njuta av samspelet mellan två av Frankrikes äldsta och bästa komediskådespelare. Det här är Balaskos och Jugnots show.

Kärlek värd att satsa på

Maxime lär sig under sitt korta återbesök hos föräldrarna att livet är komplicerat, att han i alla fall fått med sig rätt värderingar i ryggsäcken och att kärleken inte är lätt, men ändå värd att satsa på. Istället för att bryta med sin fru väljer han att göra en nystart.

För att vara en lättsam komedi är det här en film som tar upp många allvarliga ämnen – som alla varit aktuella och omdebatterade (speciellt under det franska valet). Privatisering, integration, mångfald, civil olydnad, medmänsklighet.

Rätten att tänka själv

Mamma Olga lägger sig i precis allt, medan pappa Jacques försöker smita undan precis allt. Och han vill gärna smygröka och smygdricka (vilket han inte får, efter att ha haft en stroke). Att döma av hans hemliga picknickar i svampskogen lyckas han även bryta rejält mot sin föreskrivna diet, baserad på frukt och grönt.
Men det råder inga tvivel om att det är Olga som bestämmer – och när hon bestämmer att det ska vara jul i september, då blir det jul i september!

I likhet med Päron och lavendel slår även Mina päron ett slag för det “icke normala” – och rätten att tänka själv.

Skriven 2018-12-08

print

Våra samarbetspartners