Hurra för 10 december

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så här skriver den svenska Wikipedia: Internationella dagen för mänskliga rättigheter är en av FN:s internationella dagar och högtidlighålls den 10 december varje år. Dagen instiftades 1950, och datumet (10 december) valdes för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1948.

Yes meine Damen und Herren, den 10 december firas, eller vad man nu gör, ”Mänskliga rättigheternas dag”.

Men 10 december är känd även för annat: På det datumet slöts fredsavtal mellan Sverige och Danmark i Jönköping. Året var 1809. På samma datum, dock år 1967, omkom Otis Redding i en flygplansolycka och på dagen fyra år senare, bröt Frank Zappa ett ben och skadade ryggen när en svartsjuk man rev honom från scenen på Rainbow i London.
Och dessutom, icke att förglömma, den 10 december kallas även Nobeldagen, och det är en stor dag i Sverige och den televiserade delen av världen.

Vi svenskar är övermåttan medvetna om Nobeldagen och firar den i TV, radio och tidningar och tidskrifter, pappersburna som på nätet. I samtliga mig tillgängliga kalendrar uppmärksammas den 10 december som Nobeldagen med samma demonstrativa dignitet som exempelvis Juldagen femton dagar senare. Nobeldagen är en högtidsdag, tillika allmän flaggdag, allt detta till minne av Alfred Nobels dödsdag 1896. Det är bara Kristi lidande och död på korset som vi uppmärksammar med liknande intensitet. Tillkännagivanden av de olika Nobelprisen sker under oktober månad, men Nobelpriset delas alltid ut på Nobels dödsdag. Nobeldagen är för oss svenskar lika viktig som Riksmötets öppnande och det finns stora likheter dem emellan, inklusive kungafamiljens och regeringens medverkan.

Tre dagar senare, den 13 december, är återigen tid för stora festligheter i Sverige. Den 13 december har nämligen en hen som kallas Lucia, namnsdag. Även nobelpristagarna får bekanta sig med henom. Att man i Sverige firar Lucia har knappast någon gått förbi. Hur skulle det gå till? Den är den mest demokratiska dag vi har, eftersom den tränger sig på både romska uteliggare som den svenska kronprinsessans arvinge.

Freden i Jönköping gick ut på att varken Danmark eller Sverige överlät något territorium, att Sverige skulle hålla brittiska krigsskepp från svenska havsstränder, och att överlöpare och brottslingar skulle utlämnas. Och så är det till dags dato: Vi jagar ubåtar, om än inte brittiska, och vi tvångsförflyttar Ahmed ‘Agiza och Muhammad El-Zari samt tusentals andra asylsökande.

Även Ottis Redding minns man den 10 december i enstaka radioprogram. Då spelar man ”(Sittin on) The Dock Of The Bay”. Och inte bara det. Den 10 december för något år sedan, hörde jag på radio Zappas ”I Have Been In You”. Möjligen som ett tjuvnyp åt den svartsjuke mannen som rev Zappa från scenen på Rainbow i London.
Att den 10 december är de mänskliga rättigheternas dag, går oss svenskar ganska så obemärkt förbi.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

Skriven 2018-12-08

print

Våra samarbetspartners