NORTHWARD, Northward (Nuclear Blast)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nighwish sångerska Floor Jansen och Pagan’s Minds gitarrist Jorn Viggo Lofstad har ett band ihop. Symphonic Metal och Proggressiv dito har således ingått en allians, och det låter… inte direkt därefter. Snarare verkar det som om båda parter har gått in för att skala bort det mesta av pompet och komplexiteten, och försökt sig på något som ur deras värld ter sig om inte minimalistiskt, så i alla fall avsevärt rakare med ansatser till viss råhet.

Inte putsade kanter

Man skulle också kunna beteckna det hela som lite mer rakt på sak rent allmänt. Fast mer popigt än i den hyfsat catchy Storm In a Glass blir det för all del inte. Istället kan jag tidvis uppleva att duon velat fokusera på att göra det hela om inte ruffigt, så i alla fall ge en liten antydan om att det funnits en ambition att bjuda på inte fullt så putsade kanter som vanligt.

Sådant som inledande hårdrocksdängan While Love Died, likartade Drifting Islands och i tidvis nästan punkdoftande Let Me Out utgör goda bevis för detta påstående.

Ballader ger associationer

Samtidigt tycker jag att en ballad som den vackra akustiska Bridle Passion och titelspåret mycket väl skulle ha kunnat platsa på ett Nightwish-album. Så stor är skillnaden nämligen inte från vad vokalissan gör i vanliga form. Inte i de här fallen i alla fall.

Rockmusical spökar

Get What You Give med sin stötigt riffiga vers och akustiska solo halvväg ger däremot inte några som helst associationer till Jansens huvudband. Det är först när den storslagna refrängen kommer man börjar fundera i dom banorna. Eller det kanske i första hand är tanken på rockmusical som spökar i dessa ögonblick?

Distans från vanliga bandjobben

Men oavsett vilket; ett fräscht varierat hårdrocksalbum med tillräckligt många goda melodier för att motivera både ett köp och ett odefinierat stort antal lyssningar är det här trots allt. Samtidigt distanserar sig duon tillräckligt tydligt från vad de gör i vanliga fall för att slippa ta verbalt stryk och anklagas att inte göra något eget, och bara det får man väl säga är ett extra plus.

Skriven 2018-12-05

print

Våra samarbetspartners