HOTEL TRANSYLVANIEN 3: EN MONSTERSEMESTER (Hotel Transylvania 3 – A Monster Vacation)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Animerat för monsterdiggarna, USA 2018
Regi: Genndy Tartakovsky
Originalröster: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Fran Drescher
Svenska röster: Kim Sulocki, Mikaela ArdaI Jennerfors, Jesper Adefelt, Emma Peters, Dan Ekborg
DVD/Blu-Ray/VOD
(Sony Pictures)

BETYG: TRE

Hotel Transylvania 3 – Summer Vacation har i Europa fått titeln Hotel Transylvania 3 – A Monster Vacation (svensk översättning: Hotell Transylvanien 3 – En monstersemester) – vilket är en roligare titel. Och en bättre varudeklaration!

Här får vi se alla de gamla kända karaktärerna igen — plus ett par nya. Och alla monsterna åker på semester tillsamman, och träffar nya monster – och mest oväntat av allt: en människa!

Som alltid blinkas det friskt till gamla skräckfilmer (och andra filmer och böcker som mest vänder sig till en äldre publik) och här tar man upp den gamla rivaliteten mellan Dracula och van Helsing. På ett komiskt sätt så klart, i en flashback till “vad hände förr” får man se alla episka slapstick bataljer som Dracula och van Helsing utkämpade.

van Helsing i den här versionen har 0% av Hugh Jackmans charm och karisma och utstrålning. Och 0% av hans looks.

Den gamle gubben ser uråldrig ut från början, men han lyckas ändå leva lika länge som den evigt unge Dracula för att kräva ut sin hämnd. Och han hemliga vapen är supersnygga barnbarnsbarnbarnet Ericka …

I nutid är Dracula och dottern Mavis superstressade på sitt hotell, där de arrangerar perfekta monsterbröllop (som ser väldigt amerikanska ut). Mavis kommer fram till att de alla behöver en break, en semester, för att hitta tillbaka till varandra igen … Så hon bokar in en överraskningssemester för att få omväxling för familjen. Överraskningen är en kryssning … vilket är precis som ett flytande hotell, påpekar en sur Dracula. Fartyget ser ut som Titanic, men eftersom kryssningen är i tropikerna och går till Bermudatriangeln så finns det ingen risk att stöta på isberg. Och Dracula är inte sur längre när han får syn på den snygga blonda kaptenen Ericka … han blir störtkär direkt, eller får “ding” som man säger på svenskt monsterspråk.

Det är bra svenska röster, mycket bättre än de ofta mycket irriterande rösterna i det amerikanska originalet, och här finns massor av kul gags och skämt för fantasy-och skräckfilmsfantasten …

Som det där med Draculas (och andra vampyrers) påstådda sårbarhet inför vitlök. (Allt som händer är att han fiser, han dör inte!)

När jag efteråt pratar med andra vuxna om skräckfilmsgags visar det att det har gått dem helt förbi. De visste inte ens att vampyrer skulle vara vitlöksintoleranta … (!)

Så där ser man. Man behöver tydligen ett visst mått av förkunskaper för att ha kul åt gagsen i filmen?

Visst, Brad Bird (The Incredibles) sa att tecknad film inte bara är för barn, och det stämmer, men man kan inte göra tecknad barnfilm som inte alls är kul för barn – det är att lura dem på konfekten!

Det enda som barnen hörs skratta åt är hunden Skvättis som kläs ut till Bob och fortsätter att dreggla och pinka överallt. Han är ju fortfarande en hundvalp, om än monsterstor!

Man kunde alltså lika gärna ha gett barnen en kortfilm med Skvättis… Det ingår faktiskt en extra kortfilm på DVD:n! Extra mycket hund-kul! Extra plus!

Annars: som alltid massor av känd musik och ett mycket kul dance-battle, eller DJ battle, på slutet. (Det roligaste som gjorts sedan Daddy’s Home! Eller Footloose?)

Och Kärlek kan börja med Bråk och Ericka och Dracula finner varandra efter att ha turats om att rädda livet på varandra … Det här är i alla fall mer jämställt än Bella och Edward i Twilight!

Filmen har också en kul referens till Atlantis — som här liknar Las Vegas — och massor av fiskar i pingvinkostymer!

En inte alltför högtflygande gissning är att det kommer att bli en fyra i serien också … Kanske lanserad med NYA Happy Meal produkter. Varför inte byta ut hamburgaren mot fiskbullar … eller bläckfiskringar? Hey Macarena!

Skriven 2018-12-05

print

Våra samarbetspartners