LOUISE BOIJE AF GENNÄS, Blodlokan (Bookmark)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Blodlokan är ett mysterium, en thriller och ett drama om att glömma och gå vidare efter tragiska händelser. Men det är också en samhällskritisk brasklapp där konspiration, mörkläggning och mäns maktutövande – alltihopa på hög nivå – tillhör de givna ingredienserna.

En motståndstrilogi

Har varit nyfiken på Boije af Gennäs länge, och när jag nu långt om länge tog mig an en av hennes romaner råkade det vara första delen i något med etiketten Motståndstrilogin. Mycket riktigt slutar Blodlokan också i en präktig cliffhanger, som får en att längta efter fortsättningen här och nu direkt på momangen.

Ett nytt liv i Stockholm

I fokus för berättelsen finner vi tjugofemåriga Sara. Hennes älskade pappa har nyligen gått bort i en märklig eldsvåda i familjens sommarstuga, och när nu först möter henne kastas vi direkt in i handlingen. Vi förstår inom kort att hon vill försöka starta ett nytt liv i Stockholm, hon har flytt Örebro till förmån för Stockholm utan att känna en själ. Men det första Boije af Gennäs ger oss är Saras första möte med det sunkiga deprimerande rummet, som blir hennes initiala hem i den kungliga hufvudstaden.

Blont yrväder, perfekt pojkvän

För att inte tala om det dito caféet i Sundbyberg där hon inleder sin arbetsbana i den främmande staden. Ingen höjdare, såklart, men det dröjer inte särskilt länge förrän utbölingen från Örebro får ett prestigefyllt arbete på en cool PR-byrå i centrala Stockholm. Blonda yrvädret Bella blir omgående arbetskollega, bästa vän och till och med sambo i en flott våning på Östermalm. Lägg därtill att hon träffar den perfekte pojkvännen i form av den snygge, förstående Micke, så är det lätt att förstå att den i eget tycke oansenliga tjejen med en våldtäkt och ungdomlig mobbning i bagaget äntrar en ny positiv fas i livet.

Upprörande upptäckter

Men ändå, det är något som inte stämmer. Sara känner sig bevakad, blir förföljd, råkar ut för överfall, går till en terapeut, som försvinner i tomma intet vid ett oannonserat besök och så vidare. Samtidigt går hon igenom sin pappas hundratals pärmar med urklipp och tillhörande egna kommentarer om storpolitiska kriser och skandaler som Boforsaffären, Geijerskandalen – den som skildrades i filmen Call Girl, IB-affären, Palmemordet och så vidare. Hon läser och undrar varför den rättrådige fadern samlat ihop all den här informationen. Frågan vad egentligen syftet varit snurrar i hennes skalle, men det finns inget givet svar. Utan att egentligen ta ett medvetet beslut börjar Sara göra sina egna efterforskningar, och gör diverse upprörande upptäckter under vägens gång.

Värt att notera att Boije af Gennäs till och med lyckats få med #MeToo i mixen. Huruvida detta varit planerat från början kan man bara spekulera i, men man kan onekligen tänka sig att om att författarinnan inte gjort det från början, så har denna brännheta fråga adderats mitt under skapandets gång.

Förtydligande fungerande poänger

För det märks onekligen i Blodlokan att det här är en samhällsengagerad person. Så till den grad att hon låtit pappans klipp ingå i boken, så att vi i egenskap av läsare kan ta del av dem fullt ut. Ett grepp som får helheten att sagga, har en del kollegor tyckt. Själv är jag inte lika säker. Kanske en del, men överlag tycker jag nog det här sättet att förtydliga och göra poänger på fungerar över förväntan.
Inte minst gör det här på ett sätt spänningen tätare, mystiken snårigare och komplexiteten i tysthetskulturen tydligare. Samt diverse mörkläggande och konspirerande ironiskt nog både mer och mindre svårgreppbart. Om nu det verkar logiskt.

Genomtänkt psykologisk thriller

Överlag är Blodlokan en historia med ständigt stigande spänning på pluskontot, men här finns också substans och en vilja att berätta något viktigt utan att för ett ögonblick tappa fokus på underhållningsvärdet, Boije af Gennäs vet nämligen bättre än att inte predika. Istället byggs storyn gradvis upp på ett effektivt sätt med snyggt utlagda trådar och köttben, som får läsaren att vilja fortsätta läsa även om fallande ögonlock skulle råka påminna om att John Blund pockar på uppmärksamhet. Vi talar i termerna genomtänkt psykologisk thriller och spänning med ett samhälleligt politiskt samvete.

Skriven 2018-11-23

print

Våra samarbetspartners