SORRY TO BOTHER YOU

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Boots Riley
I rollerna: Lakeith Stanfield, Tessa Thompson, Jermaine Fowler, Armie Hammer, Danny Glover

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-11-02

Inom politiken talas det mycket om att röra om i grytan numera. Man debatterar om plus och minus med att partier utanför systemet kommer in som osynade kort bland alla mer eller mindre självutnämnda ess. Boots Riley är rappare och multikonstnär utan erfarenhet av film när han nu gör sin regidebut i årets utan konkurrens mest skruvade film. Rileys kreativitet sätter givetvis systematiskt sin prägel dock inte utan klart märkbara influenser och sidoblickar på eliten på området Michel Gundry, Terry Gilliam och Charlie Kaufman t.ex.

Att beskriva handlingen i Sorry To Bother You är nästan omöjligt eftersom det inte gör filmen rättvisa. Cassius Green (Laketh Stanfield är obetalbar) lever onekligen inte upp till beteckningen “gröna dollar” där han lever en spartansk tillvaro i sin farbrors garage där han av nåd får bo. Flickvännen spelad av karismatiska Tessa Thompson står dock bakom sin “Cash” i nöd och lust i ungefär lika delar. En dag verkar emellertid lyckans gudinna le mot Green när han får ett jobb inom telemarketing och möjlighet att avancera på karriärstegen till det översta trappsteget s.k. “power caller”. Av en äldre kollega får han tipset att använda “sin vita röst” och vägen ligger öppen till de stora pengarna.

Riley blandar och ger av svart humor, sylvass satir mot kapitalismens svarta och vita tryne med insikten av girigheten är färgblind. Alla vill nå högst upp på framgångens torn och känna segerns sötma i det yrke de armbågar sej fram i. Samhällskritiken lyser igenom i de mest sanslösa och absurda kringelkrokar historien slingrar fram i och givetvis finns här partier då man kanske tycker Riley kunnat strama till det hela lite för att publiken skall hinna samla intrycken. Nåväl, vill ni se en rulle som håller mer än den lovar se den här.

Skriven 2018-10-29

print

Våra samarbetspartners