HALLOWEEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: David Gordon Green
I rollerna: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Virginia Gardner

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-10-19

Precis som Frankenstein, Varulven, Dracula och Mumien var skräckikoner för sin tids skräckdiggare (läs ungdomen) är Jason, Freddy och Michael Myers det för våra dagars. En gemensam nämnare för alla dessa är att det finns klassiska original som sedan återanvänts med ömsom vin men oftast vatten som resultat.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger Halloween förpackats om men Jamie Lee Curtis har hur som helst axlat Laurie Strodes mantel 5 gånger. Fortfarande 40 år senare (1978 grundades denna slasher följetong) rider mara Laurie som lever med minnet av seriemördaren Michael Myers som då spelades av Nick Castle som här gör ett kort gästspel som måste uppskattats av finsmakarna. Den tyngre bördan som Myers görs dock av den yngre James Jude Courtney. Lauries dotter och dotter-dotter ser inte med blida ögon på mormoderns fixering med en inspärrad massmördare och ser helst att hon glömmer Haddonfield och Halloween för 40 år sedan.

När Myers rymmer från en fångtransport och familjen får en repris på det förflutna blir det naturligtvis annat ljud i skällan. Regissören och tillika delaktig i manuset David Gordon Green precis som säkerligen Jamie Lee Curtis vet att produktionen måste hålla en viss standard för att inte alla magplask serien presterat skall bli sänken. De lyckas bra i dessa intentioner. Man står stabilt i manus och dialog och tar ett stort steg över alla efterföljare och hankar på originalet.

Någon kanske reser ragg mot klichéerna som helt naturligt står i kö när Myers vandrar runt som en zombie och reducerar birollerna. Att sådana blir naturliga ingredienser när samma historia skall berättas får man leva med. Är då Michael Myers död och begravd i det brinnande hus han blir innestängd vid ridåfall. Nja, Frankenstein blev ju innebränd i minst 10 filmer när det begav sej.

Skriven 2018-10-17

print

Våra samarbetspartners