COLETTE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Wash Westmoreland
I rollerna: Keira Knigthley, Dominic West, Eleanor Tomlison, Denise Gough, Aiysha Hart

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-10-19

Keira Knightley är tillbaka på mammas gata. Det är naturligtvis kostymfilmens förlovade land som åsyftas. Den här gången har hon tagit på sig rollen som Gabrielle Colette, den Nobelprisvinnande författarinnan bakom sådant som den världsberömda Gigi och de fyra genombrottsböckerna om en ung kvinnas mognad, Claudine. Sistnämnda verk har för övrigt stor betydelse i denna omsorgsfullt återskapade skildring av en kvinna som bröt dåtidens konventioner, utmanade manliga privilegium och vågade tänja på kärlekens gränser genom att älska någon som inte var man.

Historien tar sin början i början på 1890-talet. Det var då Colette lämnade familjehemmet på den franska landsbygden för att flytta till Paris och gifta sig med förläggaren Henry Gauthier-Villars. Denne var fjorton år äldre än sin unga brud, och en man som rörde sig som fisken i vattnet bland huvudstadens kulturella elit. En introduktion så god som någon för Colette naturligtvis, och hon hade lyckligtvis intresset för att skriva gemensamt med sin make.

Fast sedan visade det sig förstås att Henry överlag mest anlitade spökskrivare för att göra författarjobbet. Dessutom var han lössläppt med både pengar och andra kvinnor också. I slutändan blev det mest produktiva paret åstadkom därför ovannämnda Claudine-romaner. Det vill säga Colette skrev, och Henry tog åt sig äran för succén. På det här stadiet var givetvis denna relation dödsdömd, och till slut bryter sig Colette loss för att bli en egen person med egen karriär och identitet.

Allt detta avhandlar Westmoreland med fingertoppskänslighet och sofistikerat handlag. Man får förståelse för Colettes komplexitet som person och berörs av de orättvisor hon möter på vägen mot sin frihet. Sedan behöver det väl knappast påpekas att Colette överlag excellerar vad gäller tjusighetsfaktorn med idel läckra kläder och miljöer. Fast det är förstås skådespeleriet som imponerar mest. Keira Knightley i titelrollen lyser förstås allra tydligast med sin nyanserade rolltolkning av en beslutsam kvinna som växer och mognar med utmaningarna i livets hårda skola. Men även Dominic West är värd att nämnas. Hans pösmunkige, självförhärligande, ständigt ursäktande och för all del också charmerande Henry är inget annat än en härligt påfrestande och pompös individ.

Skriven 2018-10-17

print

Våra samarbetspartners