FIRST MAN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Damien Chazelle
I rollerna: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Patrick Fugit, Ciarán Hinds, Ethan Embry, Shea Whigham, Corey Stoll, Pablo Schreiber

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-10-12

När USA vaknade på morgonen den 3:e november 1957 togs man på sängen av nyheten att en rysk hund Lajka flög runt jorden i Sputnik 2. När man nätt och jämt hämtat sej från chocken att Sovjetunionen nu ledde rymdkapplöpningen kablades det ut över världen den 12 April 1961 att ryssen Jurij Gagarin flög runt jorden i rymdfarkosten Vostok. Det var då som president John Kennedy i ett tal till stukat USA riktade några väl valda ord riktade till Sovjet. Det är ett faktum att ni är först och störst men det sista skall vi nu ändra på.

Detta löfte infriade JFK den 20 July 1969 när Neil Armstrong satte ner foten på månen och sa med darr på rösten. Ett litet steg för människan men ett stort för mänskligheten. Att det förr eller senare skulle göras en film om denne hjälte som en gång skrev rymdhistoria är givet och nu alltså också gjorts. Ryan Gosling sätter kött på benen till Armstrongs karaktär, en envis och målmedveten sådan som är beredd att offra familj, relationer och t.o.m livet för målet att bli den förste på månen och återge USA sin status som “biggest in the world”.

Det vore inte Hollywood om inte regissören Damien Chazelle känt sej manad att bre lite extra smör på brödet ibland både vad det gäller storyn och den musikaliska inramningen. Det stör mej inte eftersom månlandningen blivit en nästan religiös upplevelse för många som ser människans utforskning av rymden som lika viktig för framtiden som en gång utforskningen av rymden. Vårt blågula bidrag till den visuella upplevelsen Linus Sandgren gör ett briljant jobb med fotot. Sällan har rymdens oändlighet fångats så effektfullt och gripande med sin blandning av märkliga oidentifierbara ljud och klaustrofobisk tystnad där den visuella ögonfägnaden talar för sej själv. En mäktig filmupplevelse står för dörren inte bara för den som är biten av rymdhistoria.

Skriven 2018-10-10

print

Våra samarbetspartners