VI MASTHUGGSPOJKAR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svenska klassiker. Sverige, 1940
Regi: Nils Jerring
I rollerna: Åke Söderblom, Emy Hagman, Lasse Dahlquist, Gaby Stenberg, Ludde Gentzel
DVD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TRE

“Goa gubbar, prima fruntimmer och vind i seglen! Välkomna till Göteborg!”

Åke Söderblom och Emy Hagman är ett med sina roller som det käcka kärleksparet Kålle & Ada.

Göteborgslegenden, kompositören och sångaren Lasse Dahlquist briljerar som musikalisk sjöman, medan han uppvaktar den filmstjärnevackra Gaby Stenberg (som senare under 1940-talet hade sin storhetstid på Malmö Stadsteater och blev Ingmar Bergmans favorit).

Den folklige mysgubben Ludde Gentzel kör ut sval öl med häst och vagn, med sådan fart att det bubblar och korkarna hoppar ur flaskorna.

Givetvis går man på Liseberg och förlustar sig!

Och sedan hejar man på Blåvitt!

Vi masthuggspojkar är inspelad 1940 — och det märks. Budskapet är solklart: “Sveriges beredskap är god – det lönar sig inte att spionera på oss!”

Om du någon gång håller på att skriva en text om propagandan “Sveriges beredskap är god” och att “en svensk tiger” och att det flitigt gjordes reklam för detta i populära filmer, där vanligt folk presenterades som kavata soldater som avslöjar illvilliga spioner, så glöm inte att kolla in Vi masthuggspojkar. Som ofta blir förbisedd när det gäller krigsfilmer, till skillnad från klassiker som t.ex. Kvinna ombord och Landstormens lilla Lotta.

Det allra bästa med Vi masthuggspojkar är miljöerna. Filmen presenterar en guldgruva av äkta miljöer!

Man har verkligen ansträngt sig för att spela in på plats och här slamrar spårvagnar förbi, och hästskjutsar kör öl från bryggeriet, man sorterar och säljer fisk till högstbjudande fiskrestauranger i hamnen … och när det är en ledig kväll så tar man med sig jobbarkompisarna till Liseberg och tävlar i femkamp — eller trekamp som det hette på den tiden. Liseberg har faktiskt inte förändrats så mycket!

Förutom Lisebergsscenerna så är favoritscenen i filmen helt klart fotbollsmatchen. Har nyligen läst ett två bands verk från förlaget Symposion om de svenska fotbollsklubbarnas historia som tar upp allt från vilka som gick på matcherna till vad man sjöng för heja-ramsor. Här ser man den verkliga fotbollsmiljön i Göteborg och hör med råge vilka heja-ramsor som sjöngs! Här finns filmens mest komiska och mest dramatiska scener. Skojigast är ett ensamt fan som idogt hejar på ett tredje lag som inte ens spelar. Ja, är man en enveten supporter så är man! Man SKA heja på sitt favoritlag, oavsett om de spelar eller inte! Heja Landala!

Mycket känns igen från så kallade pilsnerfilmer och folklustspel — här finns söta par som ska få varandra i slutet (spelade av Lasse Dahlqvist och Gaby Stenberg respektive Evy Hagman och Åke Söderblom) och en gammal snäll gubbe (Ludde Gentzel) som reder ut alla trådar när de unga grälar med varandra, och så serveras det en massa drycker med tillhörande dryckessånger …

Tyvärr så sjunger man inte om den engelska flottan som har siktats vid Vinga (Oh boy oh boy oh boy!) den låten har tyvärr inte skrivits än, annars är det ju den bästa Göteborgslåten för en film med havs-tema! — oboy, hur bra det hade varit att ha med den låten i filmen! Liksom Adas papiljotter, som förekommer i texten.

Sedan måste det erkännas att slutet med spionhistorien och den svenska goda beredskapen är lite för långt, lite för rörigt, lite för patriotiskt och inte alls speciellt logiskt. Slutet passar inte heller riktigt in med den övriga filmen. Komediskurkar ska helst omvändas och förlåtas (och de ska helst vara roliga också!). Att att någon begår självmord (albeit en skurk och spion som kanske försökt stjäla Lasse Dahlqvists karaktärs jänta) passar inte in i den gängse pilsnerfilms- och folklustspelsmallen. Vet inte hur många pjäser man sett med stölder och förskingring och allehanda fnurror på trådarna …. men nog bli alla sams och älskar varandra och förlåter varandra i slutscenerna, innan ridån faller!

Skurkar ska inte tagas av daga i pilsnerkomedier. Helst ska de förlåtas och reformeras. Det skorrar falskt, ungefär som om man plötsligt hade börjat sjunga låtar i en helt annan genre än de klämkäcka visor och fotbollshejaramsor som sätter tonen för resten av filmen.

Sedan hade man onekligen väntat sig fler skämt i filmen, Kålle & Ada skämt. Men det finns inte så många skämt i filmen, dock finns det desto fler i extramaterialet! Extramaterialet innehåller biografier, trivia, bildgalleri och en hel rad med Kålle & Ada skämt – bland annat tips på hur man ska tala engelska, flytande! Hoppa i vattnet och ropa “Please help me!” – det är flytande engelska, det!

Skriven 2018-10-02

print

Våra samarbetspartners