LISA JONSSON – Ny bok ”Ni vann aldrig”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En berörande och viktig bok om mobbning

I samband med skolstart släpper en av Sveriges största youtuber, Misslisibell, en personlig bok om sina erfarenheter av mobbning. Antimobbningsorganisationen Friend har faktagranskat boken ”Ni vann aldrig” och tycker att innehållet är viktigt:

– Det är modigt att våga berätta om sin erfarenhet av att vara utsatt. Det är aldrig den utsattes fel, utan det är vuxnas ansvar att stoppa mobbning. Vi måste ta barn och ungas upplevelser på allvar, säger Åsa Gustafsson rådgivare stiftelsen Friends.

Enligt Friends senaste rapport har två av tre utsatta elever i årskurs 3-9 inte berättat för någon vuxen i skolan att de utsatts för kränkningar eller mobbning. Var femte utsatt elev har inte berättat om det för någon alls, varken en jämnårig eller en vuxen i skolan eller hemma.

– Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.

Denna färska statistik gör förstås boken ”Ni vann aldrig” ännu mer viktigt, ett exempel på att våga berätta.

– Det känns helt fantastiskt att nu till slut hålla min egen bok i handen, en bok som handlar om ett väldig viktigt ämne som måste belysas mer i media därför att så många är utsatta. Det har känts väldigt skönt att äntligen fått berätta min historia för att kunna göra slut på alla rykten som har spridits om mig. Förhoppningsvis kan denna bok hjälpa andra som är i samma situation. Jag hoppas att de som är mobbade och läser min bok inte ska känna sig ensamma eller tro att det är fel på dem. Och jag hoppas att vuxna lärare eller föräldrar läser denna bok och tar oss utsatta på allvar, säger Lisa Jonsson, Misslisibell.

Misslisibell är en av Sveriges största Youtubers med över 400 000 prenumeranter. År 2015 utsågs hon till en av näringslivets superkommunikatörer av tidningen Resumé och 2016 deltog hon i ”Fångarna på fortet” i TV4. Men ju mer populär hon blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen, inte minst i skolan. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola – men även där blev det problem. I boken ”Ni vann aldrig” berättar Lisa om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur youtube-fansen blev räddningen när allt annat brast. Hon skriver även om vad mobbning är, om näthat och psykisk ohälsa, samt vad man kan göra om man själv eller ens barn blir utsatt.

”Ni vann aldrig” av Lisa Jonsson, Misslisibell, släpps 12/9.

© Bokförlaget Forum

print

Våra samarbetspartners