THE KEVIN HART IRRESPONSIBLE TOUR, Malmö Arena, Malmö den 27 augusti 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han må bara vara en tvähand hög, men ingen komiker är ändå större än Kevin Hart just nu. På visitkortet kan han tack vare filmer som Ride Along och Jumanji sätta filmstjärna, hans biografi I Can´t Make This Up var och är en präktig en bestseller, en egen komedikanal är i drift och han säljer regelbundet ut arenor när det är stand updags.

Stand up alltjämt grunden

Några bevis på hans popularitet är de svindlande hundra miljoner på sociala medier, som regelbundet följer honom och förra årets inkludering på Times lista över världens hundra mest inflytelserika individer.

Fast när allt kommer till kritan är det alltjämt ensamheten på scen med enbart en mikrofon i näven som är grunden för hans framgångar. Nya Irresponsible Tour utgör en bekräftelse på han inte tänker ignorera sina rötter i första taget. Inte förrän populariteten dalar. Då tänker han enligt egen utsago satsa fullt ut på affärssidan.

Lustigkurrar som support

Men där är vi alltså inte än. Hart tänker fortsätta erövra världen. Därav detta Malmöbesök med sin sitt senaste stå-uppprojekt Irresponsible Tour. Vari det ”oansvariga” ligger kan man dock undra över. För är det något komikern gör så är det att ta ansvar. För sin karriär, för framtiden och för kollegor på väg upp. Vad gäller det sistnämnda hade hade han släpat med sig hela tre lustigkurrar med supportaktsstatus, däribland den skäggprydde Joey Wells, som även fick agera konferencier, presentatör och överslätande skojare vad gäller det stenhårda mobilförbudet under showen. Alla tre höll för övrigt god klass även om det vore synd att påstå att de stora garven kom som på ett pärlband.

Påkommen älskog

Alltihopa byggdes emellertid effektivt upp till Harts eget framträdande, och strax efter nio äntrade han slutligen scenen, och förklarade det där med titeln. Det skulle tydligen framgå i hans monologer. Som i den inledande diton där hans barn avhandlas. Eller för att nu förtydliga; barn och föräldrasex. För tydligen hade de båda äldsta ungarna råkat komma på Hart och frun med att idka älskog i det egna sovrummen, så nu spekulerade han över vilka positioner som var bäst respektive sämst om avsikten var att låtsas göra något mer oskyldigt. På ett tämligen fysiskt sätt därtill.

Barn och trötta pappor

Detta var en både tacksam och lyckad öppning, men så är också kombinationen sex och pinsamheter oftast ett säkert kort. Liksom barn för övrigt. Lite senare berättade han om sitt irritation över sin niomånaders bebis.

-Allt de gör är att upprepa sig hela dagen, sade han, följde upp med att ge talande exempel på detta och hyllade kvinnor som har betydligt mer tålamod med sådant.

Överhuvudtaget blev det en hel del snack om barn i komikerns drygt timslånga akt.

– Barn vet inte när de ska sluta heller, fortsatte han en stund senare. De tror det roliga ska fortsätta i all evighet.

Det roliga i sin tur förväntas inträffa när pappor kommer hem från arbetet trötta och eländiga. Barnen stirrar på en redan när de står utanför huset så till den grad att det är läge att backa ut från garageporten och komma hem senare när de lagt sig, menade Hart.

Fånig kamp med Seal

Men allt handlade inte om barn. I en annan monolog med en twist fick människans bäste vän hunden oförskyllt skulden för att ha gjort nummer två i vardagsrummet. I andra synades fulla kvinnors påstådda oförmåga att hantera spriten i en tirad om spelkvällar i hemmets lugna vrå och den fåniga kampen med sångaren Seal om att vara kung av ”det svarta” på skidresa med familjen penetrerades.

Plockar från egna erfarenheter

Som så ofta annars handlar som synes mycket om personliga betraktelser med tillhörande erfarenheter och i bästa fall lagom överdrifter när Hart är i farten. Han plockar den stora lejonparten av det han tar upp från sina egna erfarenheter, och har inga problem med att vara personlig eller blotta sina tillkortakommanden.

Klädsam sårbarhet

Så måste man också göra i stand-uprollen, men någonstans är det också så att där finns en klädsam sårbarhet hos Hart andra inte har. En värme om ni så vill. Det spelar ingen roll att hans akt innehåller de standardmässiga svordomarna, han framstår ändå aldrig som lika grov och hård som många av hans kollegor, typ Dane Cook, Chris Rock eller Richard Pryor då det begav sig.

Drogs i långbänk

Så långt är allt gott och väl. Hart har onekligen en fallenhet för att notera detaljerna, observera och plocka fram det löjliga i både det egna och andras beteende. Dock kan jag tycka att en del av monologerna drogs i långbänk ibland denna kväll. Poängen hade helt enkelt gått fram ett bra tag innan komikern gjorde sin sista variant på den samma.

Snyggt ihopknuten säck

Jag kom osökt att tänka på föregångaren Eddie Murphys liveupptagning Raw när Hart stod på scen igår. Här talar vi verkligen vass fingertoppskänslig stand up utan tillstymmelse till döda punkter. Till den nivån har denne nye komedikung onekligen en bit kvar. Fast lovande får man väl ändå säga att han är, och säcken av diverse ämnen knöts onekligen ihop snyggt där ute på Malmö Arena.

Skriven 2018-08-28

print

Våra samarbetspartners