HOTEL ARTEMIS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Drew Pearce
I rollerna: Jodie Foster, Sterling K. Brown, Sofia Boutella, Jeff Goldblum, Brian Tyree Henry

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-07-20

Jodie Foster skådespelar inte så mycket nuförtiden men när hon väl gör det så visar hon, oavsett filmens kvalité, att hon tillhör den yppersta skådespelareliten. Här spelar hon en sliten sjuksköterska på mystiskt hotell för brottslingar på bra sätt. Fosters illustrerande av den plågade, både i nuet och i det förflutna, rollfiguren i centrum är en av de stora styrkorna i denna överlag spretiga film.

Andra styrkor är bra skådespeleri från filmens imponerande ensemble, bestående av bl.a. Sterling K. Brown, Dave Bautista och den oefterhärmlige Jeff Goldblum, samt en elegant retrofuturistisk estetik. Filmens svagheter hittar vi i den avslutande aktens oförmåga att knyta ihop säcken och det veliga manuset som aldrig kan bestämma vilken genre det vill tillhöra.

Blandningen av kammardrama, sci fi, action, psykologiskt drama och framtidsdystopi fungerar inte fullt ut som helhet även om flera delar av filmen är snygga och intressanta. Ibland känns det som att filmens manusförfattare och regissör Drew Pearce har mixat en rad olika filmidéer som i teorin kan tänkas passa ihop men som i praktiken inte riktigt harmonierar. Hotel Artemis är en visuellt snygg filmupplevelse med mättad stämning och klaustrofobisk atmosfär, filmens flera fina pusselbitar blir bättre isär än som färdigt pussel.

Skriven 2018-07-17

print

Våra samarbetspartners