BERGMAN – ETT ÅR, ETT LIV

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jane Magnusson
Dokumentär med Ingmar Bergman, Suzanne Osten, Liv Ullman, Barbara Streisand

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-07-13

Precis som de flesta andra som har läst filmvetenskap eller kallat sig cineaster så har jag en djup beundran för Ingmar Bergmans många filmer, det han har skapat med 24 bilder i sekunden tillhör absolut världsklass. Om han hade levt idag hade han fyllt 100 år och det firas runt om i världen, bl.a. genom premiären av denna utmärkta dokumentär som fokuserar ett av hans mest produktiva år som utgångspunkt för att täcka hela hans liv och, framförallt, karriär.

Just liv och karriär blir till mångt och mycket ett och detsamma när det gäller Bergman, en arbetsnarkoman ut i fingerspetsarna. Det är inget nytt att Bergman lät filmerna och teatern gå före privatliv och familj men filmen ska ändå hyllas för hur den illustrerar hur Bergman knappt vet hur många barn han har och tar med intervjuer där han erkänner hur han har förorsakat relationer i konstens namn.

Bergman – Ett år, ett liv är bra avvägd mellan att hylla regissören och hans filmer och ta upp de olika saker en kan kritisera honom för, som t.ex. hans kopplingar till nazismen under andra världskriget eller benägenheten att komma ihåg sitt liv med mytologin om sig själv snarare än sanningen i centrum. Att filmen vågar ta upp hans negativa sidor i en film som ändå främst är till för att fira honom är bra och gör dokumentären till en enastående filmupplevelse både för åskådare som aldrig har sett någon av hans filmer och för de som har sett det mesta han har gjort. Till er som inte har sett någon av hans filmer så gratulerar jag, se denna dokumentär och njut sedan av några av filmhistoriens höjdpunkter.

Skriven 2018-07-13

print

Våra samarbetspartners