MARIA DUFVA – Ny bok “Värsta bästa nätet”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kriminologen vänder sig direkt till barnen

Våra barn växer idag upp på nätet. Att en stor del av vardagen utspelar sig online är en självklarhet för de allra flesta barn. I Värsta bästa nätet reder Maria Dufva ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjat kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man ska bete sig för vara en schyst kompis.

Maria Dufva är expert på brott som barn kan riskera att begå och utsättas för på nätet. Som flitig föreläsare på landets skolor träffar hon många föräldrar och elever och är väl insatt i barnens digitala verklighet. 2017 utkom Maria Dufva med boken Mitt barn på nätet som riktar sig till föräldrar och vuxna.

Våra barn växer idag upp på nätet. Att en stor del av vardagen utspelar sig online är en självklarhet för de allra flesta barn. I princip alla 10-åringar har en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt datorspel tre timmar om dagen och 15 procent av alla 2-åringar använder internet dagligen. Möjligheterna att hitta vänner, intressen och kunskap på nätet är fantastiska. Men i en digital värld där det är lätt att vara helt anonym lurar också många faror i form av utnyttjande, mobbning och näthat. I Värsta bästa nätet vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Boken ger konkreta råd om hur man ska agera till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man fått ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer dö om man inte skickar vidare. Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjat kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man ska bete sig för vara en schyst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder på sina kompisar? Värsta bästa nätet tar också upp hur man bryter sitt gamingberoende och hur man blir mer källkritisk så att man kan känna igen fejkade nyheter.

© Bonnier Fakta

print

Våra samarbetspartners